Privatna laboratorija pacijentu dala nalaz da je negativan na koronavirus, u KCUS-u utvrđeno da je pozitivan

Koje privatne laboratorije rade testiranje građana na koronavirus? Ko to plaća i ko je dao dozvolu? Da li su certificirane? Koliko su njihovi rezultati pouzdani? Sve su to pitanja na koje nema preciznih odgovora. Portal Faktor.ba objavio je detalje o privatnom testiranja u Sarajevu.

Dr. Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” je u intervjuu na Face TV govorio o mogućnostima privatnog testiranja na koronavirus.

-Ja sam kupio još 1.000 testova i sklopio sporazum sa privatnom, certificiranom, laboratorijom koja se bavi genetikom. Na osnovu tog certifikata i dobre volje da oni to rade besplatno. Radi se o zdravstvenoj ustanovi “Alea” koja nam je ustupila svoju genetsku laboratoriju. Ponedjeljkom i petkom, kada smo mi dežurni, svi pacijenti koji će biti primljeni u Opću bolnicu testiraju se – rekao je Kravić za Face TV prije pet dana.

Jučer je bio ponedjeljak, pa je među tim pacijentima bio i jedan za kojeg je u privatnoj laboratoriji “Alea genetički centar” utvrđeno da je negativan na COVID-19. Materijal, tačnije uzorak, je od pacijenta uzet u 12.30 sati, a rezultat mikrobioloških nalaza završen je u 18.30 isti dan. Rezultat – negativan, i potpisuje ga dr. Rijad Konjhodžić.

Međutim, pacijent je nekoliko sati kasnije, došao u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) gdje je trebao nastaviti liječenje. U KCUS je stigao sa teškom uplom pluća i nalazom – negativan na COVID-19. Kako nam je potvrđeno iz KCUS-a, ljekari su posumnjali da je pacijent pozitivan, pa su ga ipak ponovo testirali. Ispostavilo se da je, suprotno ranijem nalazu, pozitivan na koronavirus.

Prema nezvaničnim informacijama, isti pacijent je bio i u privatnoj Poliklinici “Dr. Al-Tawil” gdje mu je urađen CT snimak, što bi dodatno moglo zakomplicirati stvari imajući u vidu da je pozitivan na COVID-19.

Civilna zaštita ipak plaća testiranje privatnoj laboratoriji preko Opće bolnice. Testiranje po pacijentu košta 270 KM, kako Faktor nezvanično saznaje, iako direktor Kravić u medijskim istupima kaže kako to rade na osnovu “dobre volje”. Koliko se tačno plaća usluga privatnicima, odnosno koliko im bolnica daje novca? Uz čiju saglasnost se testiranje radi privatno i koliko “dobra volja” zaista košta, odgovor bi trebali dati u Kriznom štabu KS, a prvenstevno resorni ministar Rusmir Mesihović.

I što je najvažnije, da li je privatna “dobra volja” zaista pouzdan način testiranja građana?

(Faktor.ba)

Izvor vijesti: saff.ba