Procjena vojnog analitičara: Kada će završiti sukob u Gazi?

Izraelske snage (IDF) tvrde da su ubili oko 8.000 boraca Hamasa – od ukupno 30.000 – ali manje je jasno koliko su bili uspješni u ciljanju Hamasovog liderstva. Naime, vjeruje se da je Yahya Sinwar živ i zdrav u južnoj Gazi.

Veću zabrinutost izaziva to kada bi se moglo očekivati da će kopnena ofanziva završiti – izvještaj glasnogovornika IDF-a Daniela Hagarija od subote više je, prema mišljenju Bella, ličio na kraj početka nego na početak kraja, jer IDF sada prebacuje fokus sa sjevera Gaze na centralno područje i jug.

Dakle, kada će sukob završiti?

SAD su izjavile kako očekuju da će kopnena ofanziva IDF-a biti dovršena do kraja prošle godine, ali budući da je trećina Hamasovih boraca još uvijek na slobodi, a središte i jug Gaze u fokusu idućih sedmica, Hagari je bio jasan da IDF očekuje da će se borbe nastaviti do kraja 2024.

To stavlja SAD u sve težu diplomatsku poziciju, smatra vojni analitičar.

Što duže sukob traje, to je veći rizik od regionalne eskalacije.

Do danas su borbe na sjevernoj granici s Hezbollahom bile odmjerene, ali Houthi pobunjenici nastavljaju ometati globalnu plovidbu u Crvenom moru, prijeteći značajnim poremećajima globalne trgovine.

Američki državni tajnik Antony Blinken nalazi se u posjetu regiji u pokušaju da umiri regionalne lidere, ali to neće biti jednostavno.

Danas je jordanski kralj Abdullah upozorio na katastrofalne posljedice ako se izraelska kampanja u Gazi nastavi, a to će se stajalište vjerovatno odraziti na cijelu regiju, upozorava Bell u analizi konflikta na Bliskom istoku.

Raste i zabrinutost oko toga kakvom političkom krajnjem stanju Izrael teži – ogromna većina međunarodne zajednice vjeruje da je rješenje s dvije države jedini vjerodostojan odgovor.

Malo je vjerovatno, smatra, da će bilo koje rješenje koje nametne Izrael biti održivo, a osam decenija vojne akcije pokazalo je da nema vojnog rješenja za regionalne napetosti.

Sukob jednostavno rezultira sve većim brojem žrtava – pretežno djece – i rastućom humanitarnom krizom koja će ostaviti ožiljke generacijama.

U konačnici, svako rješenje će zahtijevati pregovore, kompromis i međunarodni angažman kako bi se uspostavio model suživota.

To neće biti lako, ali neuspjeh u pronalaženju trajnog političkog rješenja ostavit će regiju predodređenom za povratak u ovaj smrtonosni ciklus nasilja za generacije koje dolaze, zaključuje Bell.

Izvor vijesti: haber.ba