Protesti ispred Parlamenta FBiH: Đozić pozvao sve časne članove SDP-a i Naše stranke da istupe iz tih stranaka

Na poziv neformalne grupe građana Restart BiH građani su se počeli okupljati ispred Parlamenta FBiH kako bi iskazali nezadovoljstvo nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt jučer nametnuo odluke kojim se, kako je naveo, deblokira imenovanje Vlade FBiH.

 

14.00 – Potpredsjednik FBiH Refik Lendo izašao je iz zgrade Parlamenta FBiH na kratko i ponovo se obratio okupljenim.

 

– Vi i našli parlamentarci u klupama brane danas demokratiju i obraz Bošnjaka i Bosanavca i Hercegovaca. Danas se odlučuje o sudbini BiH – rekao je Lendo i dodao da danas ko bude drugačije glasao je izdajica.

 

Okupljeni su uzvikivali “Bosna”, “Fadile”, “Konakoviću izdajice”.

 

13.55 – Pozivamo sve časne članove SDP-a i Naše stranke da istupe iz tih stranaka. Želimo da nas prime, delegaciju građana da o ovim stvarima razgovaramo sa njima – kazao je Đozić.

 

13.40 – Demonstranti su izašli na cestu ispred Parlamenta FBiH i blokirali saobraćaj. Raste broj okupljenih građana ispred Parlamenta. Parlamentarcima poručuju “Izlazite, lopovi!”.

 

13.30 – Suad Đozić iz Restarta, koji organizira ovaj protest, ranije je najavio da će ispred Parlamenta FBiH ostati do okončanja sjednice koja počinje danas u 14 sati i na čijem je dnevnom redu imenovanje Vlade FBiH u sastavu koji su potpisali predsjednica FBiH Lidija Bradara i potpredsjednik FBiH Igor Stojanović, a bez potpisa potpredsjednika FBiH Refika Lende.

 

Protest je počeo, a okupljenim se obratio i Refik Lendo, potpredsjednik FBiH.

 

– Građani su zaista locirali i vidjeli koji je problem Bosne i Hercegovine. Ovo što oni govore ja mislim i govorim. Danas je važna država Bosna i Hercegovina, ovdje nije važan ni predsjednik ni stranka ni general. Danas se govori o državi BiH. Njima i nama treba država – rekao je kratko Lendo.