Psiholozi, pedagozi i socijalni radnici analiziraju naredbu o zabrani kretanja djeci i starijim od 65 godina

Fahrudin Solak ističe da razumiju situaciju u kojoj se te osobe nalaze, te da svaki dan razgovaraju o tome da li i na koji način ovu naredbu ublažiti 

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite naglasio je da je značajno podignuta svijest građana o poštovanju naredbi, te da se konkretniji rezultati ranije donesenih naredbi očekuju u narednim danima.

“Svaka naredba ima za cilj smanjenje rizika i očuvanje zdravlja i svaka se analizira i nakon donošenja. Naredba

o zabrani kretanja starijih osoba od 65 godina i mlađih od 18 već je 12 dana na snazi i možemo reći da su efekti veoma dobri”, naglasio je Solak.

Dodao je da razumiju situaciju u kojoj se te osobe nalaze i svaki dan se razgovara o tome da li i na koji način tu naredbu ublažiti.

“Bit će nastavljeni razgovori o tome, a u sve su uključeni psiholozi, pedagozi i socijalni radnici”, napomenuo je.

Inače, od donošenja ovih naredbi na društvenim mrežama vodi se žestoka polemika o tome da li su one preoštre i ispravne. Dio građana smatra da je krizni štab upravu što je donio ovakve mjere, navodeći da same preporuke većini populacije nisu ništa značile, jer su parkovi i šetališta bili prepuni. Drugi, pak, tvrde da su ove mjere besmislene, te da izolacija loše utiče na djecu i stariju populaciju.

“Štetnije je za djecu da sjede u kući. Pogledajte Švedsku u kojoj se živi normalno. Ove mjere su samo kod nas na snazi”, samo je jedan od komentara koji se mogu pročitati na društvenim mrežama.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba