Raste broj oboljelih od Covida 19 u Hercegovini

Pet ih je sa područja Širokog Brijega, a po jedno iz Konjica i Ljubuškog.

U HNK-a je dosad evidentirano 33 oboljelih, od kojih 22 u Konjicu, desetoro u Mostaru, te jedan u Čitluku. Na Odjelu za Covid 19 SKB-a u ovom trenutku liječi se 11 bolesnika, među kojim petoro koristi respirator. Dvoje se prema riječima doktora Nermina Avdića oporavlja i uskoro bi se moglo potpuno izliječiti.

Dodatno ćemo pojačati kadar u Konjicu nakon što smo riješili izostanak epidemiologa. Nadam se da ćemo uspostaviti kontrolu nad širenjem virusa, rekao je.

U protekla 24 sata izdato je 31 rješenje o samoizolaciji. Do sada je izdato 1.400 rješenja o izolaciji, a MUP je uradio 830 kontola, gdje je ustanovljeno da je troje prekršilo izolaciju. Šestero je prekršitelja policijskog sata.

Na veliki broj novinarskih pitanja vezano za Konjic i situaciju u tom gradu, glasnogovornik Kriznog štaba Pero Pavlović rekao je da je potrebna kordinacija na svim nivoima i da se za stanje u ovom gradu treba obratiti Stranci demokratske akcije.

Mi sami se ne možemo obraniti bez razumjevanja sa višim nivoima i sa susjedima. Šta se događa u Konjicu treba bitati SDA koji su tamo na vlasti 30 godina, njih pitati šta se događa u Konjicu, kazao je Pavlović.

Izvor vijesti: haber.ba