Ruski raketni napad na Ukrajinu. To je osveta za odluku Amerike?

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je snimke posljedica napada te pozvao Zapad na hitnu isporuku sustava protuzračne obrane, među kojima je posebno naglasio američke rakete tipa Patriot.

“Ruski teroristi razumiju samo jezik sile. Jedini način da se zaustavi ovaj teror i da se spriječi da postane normalan je da se odmah počnu donositi učinkovite odluke. Ukrajinsko nebo mora biti potpuno zaštićeno, tako da luđaci u Kremlju shvate da je njihov teror beskoristan”, objavio je Zelenski.Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo objavilo je da je njihova protuzračna obrana oborila čak 81 rusku zračnu metu, i to:

30 krstarećih projektila tipa Kh-101 i Kh-555
4 krstareća projektila tipa Kalibr
Jedan krstareći projektil tipa Iskander-K
46 borbenih dronova iranske proizvodnje tipa Shahed 161 i Shahed 136.Oštećeni energetski objekti u pet regija diljem zemlje
U napadu su oštećeni energetski objekti u pet regija diljem Ukrajine, rekli su dužnosnici. Ukrajinski nacionalni operater mreže Ukrenergo objavio je da su u napadu oštećeni energetski objekti u istočnom Donjecku, jugoistočnom Zaporižju i Dnjepropetrovsku, središnjoj regiji Kirovograd i regiji Ivano-Frankivsk na zapadu.

“Danas ujutro Rusi su izveli još jedan udar na ukrajinska energetska postrojenja. To je već šesti masovni, složeni raketni i bespilotni napad na civilnu energetsku infrastrukturu od ožujka”, priopćio je Ukrenergo.

Pogođene dvije termoelektrane
Rusija je od ožujka pojačala bombardiranja ukrajinske elektroenergetske infrastrukture onesposobivši većinu proizvodnje termo i hidroelektrana, uzrokujući nestanke struje i gurajući uvoz električne energije na rekordne razine.

DTEK, najveća ukrajinska privatna tvrtka za proizvodnju energije, rekla je da su tijekom napada njezine dvije termoelektrane pogođene i da je oprema “ozbiljno oštećena”.

Regionalni dužnosnici izvijestili su da vatrogasci gase požare na nekoliko mjesta nakon udara. Zasad nema izvješća o žrtvama.

Osveta za odluku Amerike?
Kako navode neki ukrajinski mediji, sinoćnji napad mogao bi biti osveta za odluku SAD-a da dozvoli Ukrajini da američkim oružjem napadne mete na teritoriju Rusije,piše Index

Izvor vijesti: haber.ba