Ruskoj vojsci naređeno povlačenje iz Hersona

Ruska vojska je dobila naređenje da se povuče iz ukrajinskog grada Hersona, jedinog regionalnog centra koji je Rusija okupirala otkako je 24. februara krenula u invaziju Ukrajine, javlja danas BBC.

Komandant ruskih snaga u Ukrajini general Sergej Surovikin rekao je da nije više moguće snabdijevati grad, koji se nalazi na udaru ukrajinske kontraofanzive.

Povlačenje iz Hersona znači da će se ruske snage kompletno povući sa zapadne obale rijeke Dnjepar, i to je, kako ocjenjuje BBC, značajan udarac.

“U ovakvim okolnosti, najrazumnija opcija je organizovati odbranu duž nasipa na Dnjepru”, rekao je Surovikin na sastanku sa višim zapovjednicima u ruskoj vojsci.

Saopštenje o povlačenju uslijedilo je ubrzo pošto su ruski mediji izvijestili da je zamjenik postavljenog ruskog guvernera Hersona Kiril Stremusov poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Stremusov je bio jedan od glavnih zagovornika okupacije Hersona, i upravo je on prije samo šest dana izjavio da će ruske trupe “najvjerovatnije” morati da pređu na istočnu obalu Dnjepra.

Iako se ukrajinsko napredovanje u regiji Hersona usporilo posljednjih sedmice, ruskim trupama je sve teže da održavaju linije snabdijevanje jer je Ukrajina projektilima uništila mostove preko Dnjepra.

Rusija je regiiju Herson pripojila sebi nakon izrežiranog referenduma prošlog mjeseca