SAD podržavaju euroatlantske integracije Kosova i formiranje ZSO

One su razgovarale i o dezinformacijama, civilnom društvu i multilateralnom angažovanju.

“Razgovarale smo i o kritičnim pitanjima, o evroatlantskom putu Kosova i o našoj bliskoj koordinaciji po ovom pitanju. Mi podržavamo Kosovo i njegovu putanju ka evroatlantskim procesima, i znam da je bitno za vas, gospođo Osmani, što smo razgovarali o ključnim koracima na putu Kosova ka evroatlantskim integracijama i formiranju Zajednice srpskih opština, ali i o podršci omladini i edukaciji kako bismo osigurali svetlu evroatlantsku budućnost Kosova. Današnje generacije pomažu da se to realizuje”, rekla je Alen.

Elizabet Alen i Vjosa Osmani potpisale su danas i sporazum o razumevanju između Sjedinjenih Američkih Država i Kosova protiv širenja dezinformacija. Alen je istakla da su “dezinformacije problem za mnoge demokratske države” i da je “potreban multilateralni pristup”.

“Mi shvatamo da autoritarne vlade mogu da manipulišu informacijama i da šire dezinformacije kako bi uticale na ljude širom sveta, kako bi širile dezinformacije i strah. Stabilnost i sigurnost u jugoistočnoj Evropi na Zapadnom Balkanu je jedan od prioriteta koji sam isticala na svakom sastanku koji sam održala u ovom regionu. Kao što imamo NATO, tako ćemo izgraditi i ovu sigurnost, kako bismo se borili protiv dezinformacija od stranih zlonamernih aktera”, rekla je Alen.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da je sporazum između SAD i Kosova, protiv širenja dezinformacija “dokaz jačanja odnosa Kosova i Sjedinjenih Američkih Država”. Ona je navela da “kampanje dezinformacijama predstavljaju veliku pretnju stabilnosti i nacionalnoj bezbednosti Kosova, ali i za Balkan u celini”.

“Ove kampanje imaju za cilj da poseju strah, da manipulišu javnošću i da potkopaju poverenje u demokratske institucije, ali pre svega žele da potkopaju demokratiju i demokratske vrednosti koje su u temeljima naših država. Nažalost, ni Kosovo nije pošteđeno ovih napada koji dolaze i pojačavaju se kao rezultat uticaja Rusije u region, preko njenog satelita, Srbije. Ovo ne samo da je uznemirujuće, već predstavlja i aktivan rizik za destabilizaciju našeg regiona. Rusija na ovaj način pokušava da izvrši uticaj ciljajući na uspehe i dostignuća zajedničkog angažovanja naroda Kosova sa demokratskim državama, posebno sa SAD”, rekla je Osmani.

Podsekretarka SAD za javnu diplomatiju Elizabez Alen u Prištini se sastala i sa premijerom Kosova Aljinom Kurtijem, prenosi VoA.

Izvor vijesti: haber.ba