Sebija Izetbegović: Nismo dobili nikakav dopis za hospitalizaciju pacijenta iz Bihaća

Direktor Kanton

alne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću Hajrudin Havić izjavio je kako je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) odbio prebacivanje pacijenta zaraženog koronavirusom iz Bihaća na KCUS. Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović tim povodom pozvala je Havića da se prestane baviti politikantstvom i da energiju usmjeri na liječenje pacijenata, jer nikakav zvanični dopis nije poslao KCUS-u.
Žestoke reakcije medija u Krajini izazvala je izjava direktora Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću Hajrudina Havića o tome da je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) odbio primiti pacijenta zaraženog koronavirusom iz Bihaća.

“Potvrđen nam je i drugi pozitivan slučaj na koronavirus. Pacijent je razvio težu kliničku sliku i ostaje u izolatoriju Kantonalne bolnice u Bihaću do daljnjeg. Pod konstantnim je nadzorom ljekarskog tima i to je sve što u ovom trenutku možemo reći”, kazao je Havić za lokalni portal USN.

On je medijima kazao kako su stupili u kontakt sa Sarajevom, ali da glavni grad naše države odbija razgovarati o toj temi. Istakao je kako USK ima svoj izolatorij, pet respiratora te da će svi pacijenti koji budu razvili težu kliničku sliku biti hospitalizirani u Kantonalnoj bolnici koja je spremila prostor.

Ovim povodom komentar smo zatražili od generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović koja nam je rekla da KCUS nije dobio nikakav pisani, a ni zvanični upit od direktora Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

“Pozivam gospodina Havića da u ovom momentu prioritetno bude direktor Kantonalne bolnice u Bihaću i da aktivnosti u Kantonalnom odboru SDP-a, u interesu svih građana, bar privremeno ostavi po strani. Ovo nije vrijeme kada se bilo ko treba baviti politikantstvom”, rekla je Izetbegović.

Kako kaže, bilo bi dobro ukoliko bi Havić radio svoj posao, ali i objasnio građanima kako nije u stanju da zbrine samo jednog oboljelog i to u trenutku dok javno govori o tome kako bolnica kojom rukovodi ima respiratore, anesteziologe, infektologe i interniste.

“Samo noć prije izjavio je kako je Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” spremna i da imaju sve što je potrebno. Direktora, a i cjelokupnu javnost podsjećam da je odluka kriznog štaba da sve bolnice moraju pripremiti izolatorije. Izuzetak nije ni bolnica u Bihaću. Dakle, svako treba raditi svoj posao”, kazala je Izetbegović.

Ona je istakla da KCUS svaki dan ima više od 200 onkoloških pacijenata na terapiji, 135 na dijalizi i da pruži skoro 10.000 drugih usluga i intervencija.

“Uvijek smo primali i primat ćemo pacijente iz Krajine. Gospodinu Haviću poznato je da smo u posljednje četiri godine iznimno poboljšali i ubrzali uslugu prema Bihaću, isto kao što mu je poznato i da je sada vanredno stanje. KCUS je izmijenio način rada, radimo 12/24-12/48 sati te pokušavamo sačuvati i odmoriti ljude za ono što slijedi. Svi, pa i Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić”, moraju napraviti napor, prihvatiti ozbiljnost situacije i raditi svoj posao. Još jednom molim gospodina Havića da se u ovim teškim trenucima, radi zdravlja naših građana, ne bavi politikantstvom i da svoju energiju usmjeri u drugom smjeru”, zaključila je Izetbegović.