Zbog koronavirusa otkazano 850.000 noćenja u BiH

 

U BiH je, zbog stanja u vezi s koronavirusom, otkazano 850.000 noćenja u martu, aprilu i maju, pokazuju podaci Vanjskotrgovinske komore BiH.
Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković rekao je da će radnici u ovom sektoru biti privremeno van stroja te da od narednih koraka zavisi da li će ostati bez posla.

“Ljudi se opravdano boje toga, ali Vanjskotrgovinska komora predlaže takve mjere, u saradnji s Vijećem ministara, da se sve te eventualno nastale posljedice što prije amortizuju”, rekao je Vuković za Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, kao prvi korak definitivno se mora suzbiti širenje epidemije, u ovom slučaju i pandemije. On kaže da, što se prije koronavirus stavi pod kontrolu, to će se prije vratiti normalni privredni tokovi u BiH.

Govoreći u kojoj mjeri se epidemiološka situacija u vezi s koronavirusom odrazila na privredu BiH, Vuković je naveo da komora prikuplja te podatke i da je veoma teško to sada reći.

“Očigledno je da odraz već postoji i grane na koje sigurno znamo da se enormno odrazilo su turizam i dobrim dijelom prerađivačka industrija, posebno dio koji se odnosi na prehranu. Naravno, ne smijemo zaboraviti druge kompanije koje su proizvodile određenu robu za izvoz na tržište EU. Nažalost, svjesni smo činjenice da je EU zatvorila svoje granice za putnike, međutim roba se i dalje kreće. Roba nije stala zahvaljujući Vanjskotrgovinskoj komori BiH, saradnji s komorskim sistemom u regionu. Dakle, ne možemo sada davati precizne podatke o nivou štete”, naglasio je on.

Vuković je naglasio da su privrednici ozbiljno shvatili ovu situaciju te su već uveli upotrebu obaveznih maski, dezinfekcionih sredstava, zabranu rukovanja i slične neophodne mjere.

Kada je riječ o mjerama vlasti na nivou BiH i entiteta, Vuković navodi da se sve inicijative koje je Komora do sada poslala Vijeću ministara razmatraju, a neke su i usvojene te dodaje da su u saradnji i svakodnevnom kontaktu s predstavnicima Republike Srpske i Federacije BiH kada je riječ o usklađivanju propisa i usklađivanju postupanja na terenu.