Šef UN-a: Izrael širi dezinformacije o meni

“Čuo sam isti izvor mnogo puta kako tvrdi da nikada nisam napao Hamas, da nikada nisam osudio Hamas, da sam pristaša Hamasa”, rekao je Guterres na konferenciji za novinare govoreći o integritetu informacija, ne imenujući Izrael.

“Osudio sam Hamas 102 puta, od toga 51 put u službenim govorima, a ostatak na različitim društvenim platformama”, rekao je. “Istina na kraju uvijek pobjeđuje”, dodao je.

Izraelski ambasador pri UN-u Gilad Erdan rekao je da su Guterresove osude “prazne riječi u usporedbi s njegovim djelima”.

“Njegov je jedini cilj pomoći Hamasu da prebrodi ovaj rat. Smatramo vrijednim prezira što glavni sekretar odbija pridržavati se standarda UN-a i daje iskrivljenu sliku događaja na terenu”, rekao je Erdan, prenosi Hina.

“Antonio Guterres suučesnik je terora i trebao bi podnijeti ostavku već danas”, osuđuje sa svoje strane izraelski ambasador.

Odnosi između UN-a i Izraela već su dugo napeti, a tokom rata između Izraela i Hamasa samo su se pogoršali.

Izrael je optužio UN da djeluje protiv njihove države, optužujući osoblje UN-a da sarađuje s Hamasom. UN istražuje neke od optužbi, ali izvori kažu da u mnogim slučajevima tek treba dobiti dokaze od Izraela.

Izvor vijesti: haber.ba