Šeranić: Ovo bi moglo potrajati do juna

Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da bi stanje pandemije virusa moglo da potraje i do juna. Kada dostignemo vrh epidemije, onda ćemo moći reći dokle će to trajati, kazao je on.
“Zavisi od mjera koje se moraju sinhronizovano donijeti, ne samo u jednoj zemlji, nego i u okruženju. Nezahvalno je donositi bilo kakve procjene u ovom trenutku, jer smo svi u regionu u jednoj uzlaznoj putanji epidemije. Ja mogu reći da nemamo nekih visokih skokova kada je riječ o broju zaraženih”, kazao je Šeranić za Deutsche Welle.

Upitan misli li da je prejaka odluka o policijskom satu u RS-u, kazao je da će ta mjera kod ljudi koji su odgovorni i razmišljaju na takav način vjerovatno izazvati strah i oprez.

“Ali imamo one koji se i pored tih naših preporuka i dalje ponašaju neodgovorno. Bilo je raznih roštilja dok je bilo lijepo vrijeme. Da li mi to treba da tolerišemo. Ne govorim sada o pojedincima, kada govorim o javnom zdravlju, govorim o kolektivitetu. Mi moramo kolektivno osigurati određenu preporuku i njeno provođenje. Ako je ona uvođenje zabrane, odnosno ograničavanja kretanja u određenom periodu, da. A ja jesam epidemiološki za određene striktne mjere, jer iskustva iz Italije i Kine pokazuju da su restriktivne mjere dale pozitivan rezultat u smislu kontrole same epidemije. Svako društvo, vjerujući svojim građanima, prilagođava mjere. Tako imate situaciju u Švedskoj da nisu zatvoreni ni kafići ni restorani ni vrtići. Oni tako procjenjuju. S druge strane, u Austriji imate ograničavanje kretanja gdje je sve zatvoreno”, kazao je Šeranić.

Kaže da nije bilo pretjerano teških trenutaka niti sumnje u odluku koju je donosio, s obzirom na to da se sve odluke donose na bazi relevantnih stručnih preporuka.

“Kada je riječ o javnom zdravlju, tu nema pitanja. Morate da osluškujete teren. Zato sam ja često govorio da stvar ove epidemije moramo zajedno da prebrodimo, da mi slušamo građane i građani da slušaju nas i na osnovu toga donosite preporuke. Ako zatvorite markete, a onda vidite da se građani naguraju na pola metra jedni na druge, onda morate automatski da razmišljate o uvođenju obaveznih maski u smislu smanjenja socijalne distance ili da preporučite građanima da koriste kolica ispred sebe u marketima. Naravno da nekada ne možete dati sve odgovore, ali gledate kako da se prilagođavate”, rekao je on.