Snažno nevrijeme pogodilo Austriju: Civilna zaštita izdala upozorenje

Ogromne količine kiše izazvale su odrone i poplave koje su nosile automobile “kao da su šibice” opisuju neki svjedoci. U općini Deutschfeistritz sjeverno od Graza rijeka se izlila na ulice, više ljudi ostalo je zarobljeno u automobilima, no na sreću, nema dojava o žrtvama.

Centar grada Übelbacha u potpunosti je pod vodom, poplavljene su i željezničke pruge, a do nekih se dijelova može samo čamcima.

Često nestaje struje, a Crveni križ otvorio je centar za hitni prijem u školi, piše Kronen Zeitung. Jedna snimka iz grada posebno zorno dočarava zastrašujuću snagu vodene bujice.

Nekoliko automobila zaglavljeno je između dvije zgrade, a njihovi vozači i putnici popeli su se na krovove. Stanovnici okolnih poplavljenih kuća mogu ih samo gledati, struja je prejaka da pokušaju doći do njih i pomoći im.

Lokalni stožer civilne zaštite izdao je upozorenje u kojem su vremenski uvjeti opisani kao “opasni za život”.

Stanovnicima se savjetuje da ne idu u podrume i da prate kanale hitnih službi za daljnje informacije. Stepen upozorenja povišen je i u Eggersdorfu, gdje se strahuje da bi moglo doći do novih poplava.

Oluja je zahvatila i Graz u kojemu je zabilježena jaka tuča koja je na nekim mjestima rušila drveće. Vatrogasne sirene odjekivale su gradom cijelu večer.

Prognozira se da će se nevrijeme u Austriji nastaviti i u nedjelju, a nije isključena ni mogućnost da jake kiše padaju i u ponedjeljak, prenosi Radiosarajevo

Izvor vijesti: haber.ba