Solak: Federacija BiH ima 2.000 smještajnih kapaciteta za izolatorije

Federalni ministar za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević na redovnoj konferenciji za medije Kriznog štaba Federacije BiH naglasio je kako se u federalnom budžetu osigurala preraspodjela sredstava te da naknade za boračku populaciju neće biti umanjene.

Bukvarević je naglasio da će se nastojati boračka populacija zaštititi od posljedica pandemije koronavirusa te da je resorno ministarstvo i u ovoj kriznoj situaciji obezbijedilo isplate naknada.

“One će biti iste kao i u februaru 2020. godine i isplaćivat će se svakog 10. u mjesecu. Za mart naknade će dobiti 102.507 boračkih porodica i to 83.589 korisnika porodičnih ličnih invalidnina, 4.821 naknadu za dobitnike ratnih priznanja i odlikovanja te 14.097 demobilisanih branilaca. U proteklih šest godina nije bilo umanjenja u isplati naklnada niti kašnjenja u njihovim isplatama te je opredjeljenje ovog ministarstva i Vlade FBiH da zaštitimo tu populaciju i da u ovoj teškoj situaciji ne osjete posljedice jer to je najzaslužnija kategorija građana za odbranu naše domovine. Vjerujem da ćemo i iz ove krize izaći kao pobjednici potrebno je samo da poštuju donesene mjere.”, dodao je Bukvarević.

Član Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak je na današnjoj konferenciji također naveo da je FUCZ tokom dana dostavio svu potrebnu zaštitnu opremu, koja uključuje rukavice i dezinfekciona sredstva, svim ustanovama socijalne zaštite u FBiH.

“Riječ je o pet domova socijalne pomoći, a u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je u tim ustanovama urađena dezinfekcija i sutra ćemo nastaviti to isto u u Zapadno-hercegovačkom kantonu. Tokom dana smo održali sastanak sa svim ditrektorima kantonalnih uprava civilnih zaštita u Federaciji i naveli su sve probleme, ali moram istaći da su svi oni dali maksimum kako bi se suzbilo širenje koronavirusa”, dodao je Solak.

Solak je istakao da je na području Federacije obezbijeđeno 2.000 smještajnih kapaciteta i riječ je o alternativnim smještajima za moguće izolatorije i one koji krše mjere izolacije, ali je naveo da se mogu i povećati ako za tim bude potrebe.

Prokomentarisao je i zabranu kretanja starijih osoba od 65 godina koja je na snazi od 21. marta.

“Također prethodnih dana pokušavamo da nađemo način da se penzioneri mogu kretati kako bi kupili hranu i lijekove te podigli penzije, odnosno, da namire ono što volonteri nisu stigli. Vidjet ćemo u narednim danima kakvo ćeo rješenje naći”, kazao je Solak.

Na pitanje portala Klix.ba kako da se omogući da se realizuje sjetva u ovom periodu na koju svi toliko apeluju, ako osobe koje u najvećoj mjeri to rade (starije od 65 godina) ne mogu izaći iz kuće.

“Mi smo i tu imali nekoliko opcija i razgovarano je s kolegama iz Udruženja poljoprivrednika jer se upravo ti ljudi bave zemljoradnjom i vodimo intenzivne razgovore da se umanji ta mjera za ruralna područja. To znači da nema zabrane sistema kretanja, ali još nije konačno, pronaći ćemo konkretno rješenje u narednom periodu”, zaključio je Solak.

The post Solak: Federacija BiH ima 2.000 smještajnih kapaciteta za izolatorije appeared first on usn.ba.