Solak: Razmatramo kako ublažiti mjere u Federaciji, pa i one o zabrani kretanja

Na redovnoj konferenciji za medije Fahrudin Solak, načelnik Federalnog štaba civilne zaštite i Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva odgovarali su na pitanja medija o trenutnoj situaciji s koronavirusom i mogućim izmjenama donesenih mjera.

Solak je na pitanje portala Klix.ba o mogućem ublažavanju mjera koje se odnose na rad određenih privrednih subjekata i zabranu kretanja osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina odgovorio da se svaka naredba analizira i prije i nakon njenog donošenja, ali i to da ove mjere ipak donose dobre rezultate.

“Kada je riječ konkretno o zabrani kretanja osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina moram reći da je ona na snazi već 12 dana i efekti su veoma dobri i svjesni smo situacije u kojoj se ove osobe nalaze i o tome svaki dan na sjednicama raspravljamo. I naravno da razmatramo načine kako da ih ublažimo ako budemo i treba uzeti u obzir da se svaka mjera donosi kako bi se zaštitilo zdravlje svih građana. O tome ćemo voditi računa u narednom periodu u komunikaciji smo s kolegama psiholozima, pedagozima i socijalnim radnicima”, naveo je Solak.

Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva je bio upitan za jedan od otvorenih devet sarajevskih klastera, tačnije, onog od 16. marta na tematskoj sjednici Federalne Vlade. Naime, kolege s Al Jazeere Balkans su pitale zbog čega novinari koji su prisustvovali tom događaju u skučenom prostoru nisu bili informisani o postojanju mogućnosti da su zaraženi.

“S obzirom na to da je prošlo 14 dana ni prvi kontakti koji su bili na sjednici nisu zaraženi, a novinari su bili na određenoj distanci. Mi nismo razvili klaster od tog dana, nikakvih dodatnih slučajeva zaraze nije bilo. Apelujem da svi budemo iskreni u epidemiološkim anketama da se daju tačni podaci jer se samo tako mogu zaštititi ljudi”, rekao je Čerkez.

Čerkez je naveo i podatak da je do sada u Federaciji BiH testirano 1.308 osoba od čega su bila 252 pozitivna slučaja.

“U FBiH je trenutno na raspolaganju 23.000 testova, u narednom periodu stiže još 5.000 te u budućnosti 150.000. U BiH nikada nije bilo nestašice testova i to nije problem. U FBiH je trenutno 57 osoba hospitalizovano, a od njih je 14 pacijenata težeg zdravstvenog stanja”, istakao je Čerkez.

S obzirom na to da je WHO navela da osobe koje nisu zaražene ne moraju nositi zaštitnu masku, Čerkez je naveo da svako prema svojim iskustvima prilagođava preporuke.

“Maske koje nosimo ne štite nas nego one prekoputa i ako imamo evidenciju da i veliki broj mladih boluje i nemaju simptoma, a kreću se, onda se moraju štititi. Svako prilagođava preporuke sebi i moramo zaštititi staovništvo kako bi mogli odgovoriti na povećane zaraze. Naša procjena je u ovom trenutku da je dobro nositi maske, ali pravilno, preko nosa i sve vrijeme dok ne dođete kući. Tek tada je skidate”, zaključio je Čerkez.

The post Solak: Razmatramo kako ublažiti mjere u Federaciji, pa i one o zabrani kretanja appeared first on usn.ba.