SPREMA LI SE SUKOB NA KOSOVU?

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras građanima Srbije.

 

On je iznio sve detalje današnjih pregovora sa predstavnikom Prištine Albinom Kurtijem i predstavnicima Evropske unije, Josepom Borellom i Miroslavom Lajčakom.

 

Ponosan sam na činjenicu što je delegacija Srbije došla u Bruxelles da razgovara i da se dogovara i da pristaje na kompromise i ne traži dlaku u jajetu. Želimo da po svaku cijenu sačuvamo mir i stabilnost i živote ljudi. Ja se toga ne stidim”, rekao je Vučić.

 

On je istakao da nema te majke koja bi voljela da joj se dijete u kovčegu vraća, ni sestre, ni supruge.

 

“Smatrali smo da je važno da damo sve od sebe. Da prihvatamo kompromisna rješenja. To je za nas nešto što je važno. Dali smo sve od sebe. Ja sam u jednom trenutku rekao visokom predstavniku, Borellu i Lajčaku da nema ništa od ovoga.

 

Shvatio sam da će vrijeme da prolazi, a da ustvari albanska strana neće željeti bilo kakvo kompromisno rješenje. Bilo kakvo odlaganje maltretiranja Srba”, kazao je predsjednik Srbije.

 

Vučić je rekao da Srbija nema problem sa KS tablicama. Kaže da je to u više navrata ponovio.

 

“Dovoljno je da imamo statusno neutralne KS. Međutim, druga strana je reagovala negativno. Važno je bilo to što sam molio za nekakav papir.

 

Rekao sam da možemo da otvorimo sve teme. Ali, ono što moramo je da implementiramo ono što je već potpisano. Kada to kažete, vidite svu suštinu problema. Oni pokušavaju da nam kažu da ćemo možda jednog dana dobiti ZSO. Ali, tek kada na jedan ili drugi način priznamo Kosovo“, rekao je on