Spriječimo dalje zatočeništvo građana starijih od 65 godina i djece mlađe od 18: I oni moraju dobiti pravo na kretanje!

Vildana Bešlija, zastupnica Naše stranke u Skupštini KS, uputila je inicijativu kojom traži odobravanje kretanja u terminima koji će biti prilagođeni građanima starijim od 65 godina, kao i djeci i mladima do 18 godina.

– Termini koji bi bili najbolji za izlazak naših sugrađana starijih od 65 godina su jutarnji, recimo od 08h do 09,30h, za odlazak u kupovinu ili obavljanje drugih obaveza, te sat vremena za šetnju, pred policijski čas, što bi sad, u periodu ljetnog računanja vremena, bilo od 19 do 20. Napominjem da u Sjevernoj Makedoniji ljudi stariji od 65 godina smiju izaći na jedan sat svaki dan, u Srbiji jednom sedmično, zato smatram da, iako je donešena u najboljoj namjeri, ova naredba ipak mora pretrpjeti izmjene, kako bi bila spriječena diskriminacija i zatočeništvo ove kategorije stanovništva – rekla je Bešlija.

Ona je također predložila uspostavljanje telefonskih linija koje će biti 24 sata aktivne za sve osobe iznad 65 godina.

– Svrha te linije je omogućavanje posjeta svim osobama iznad 65 godina, koje iskažu potrebu, posebno onima koji žive sami – kaže Bešlija.

Samo u Kantonu Sarajevo je 68.000 osoba starijih od 65 godina bez prava na kretanje. Procjena je da njih oko 20.000 žive sami,prenosi Depo.

Pored navedenog, Bešlija smatra veoma važnim da nadležni razmotre i određen termin za boravak na otvorenom djece i mladih do 18 godina starosti u pratnji jednog od roditelja/staratelja.

Izvor vijesti: haber.ba