Šta donosi paket pomoći EU: BiH dobija više od 80 miliona eura u borbi protiv koronavirusa

Evropska unija je odobrila paket pomoći od preko 410 miliona eura zemljama Zapadnog Balkana za borbu protiv koronavirusa. Bosna i Hercegovina dobit će 80,5 miliona eura.

Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Srbija, Crna Gora, Kosovo i Albanija dobiće 37 miliona eura direktne pomoći za nabavku respiratora, testova, zaštitne opreme, a 374 miliona eura određeno je za društveni i ekonomski oporavak. Usvajanje ovog paketa odgovor je EU na pandemiju koronavirusa koja je prisutna i u ovim zemljama.

Za zdravstveni sektor tu je direktna pomoć od sedam miliona eura, a 73,5 miliona eura pomoći za društveni i ekonomski oporavak BiH će imati na raspolaganju putem programa IPA.

Prvi dio pomoći od 2 miliona eura za hitne medicinske potrebe BiH potpisali su u četvrtak, 26. marta ambasador Evropske unije u BiH Johann Sattler i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera

EU u BiH je pokrenula i digitalnu kampanju #StayHome koja uključuje poznate ličnosti koje ohrabruju ljude da ne da napuštaju svoj dom za vrijeme širenja virusa.

The post Šta donosi paket pomoći EU: BiH dobija više od 80 miliona eura u borbi protiv koronavirusa appeared first on usn.ba.