Tradicionalna berba ive: “Nema boljeg lijeka za bolove u stomaku”

Mnogi tvrde da je “čudo prirode” pa i staronarodna izreka da “trava iva od mrtva pravi živa”, čini se nikada neće izmoditi. I ove godine, Teucrium montanum, travka kojoj se pripisuju ljekovita svojstva privukla je brojne berače na planinu Ozren, a sve kako bi došli do svojih grančica

Najbolja je u rakiji

Iako je godina sušna, svi berači uspjeli su osigurati sebi zalihe ive. Mirjana Jokić iz Sižija kod Doboja svake godine nastoji doći na vrh Gostilj u berbu.

“Najviše koristim za čajeve, a nešto potopim u rakiju i onda tako konzumiramo. Ova godina je slaba, bila je suša, ali opet se nabere nešto”, priča Mirjana, koja se trudi da pravilno bere travu ivu, kako bi je očuvali.

Čudotvorne moći trave ive

Iva se ne čupa iz korijena, nego se nose makazice i sječe se, priča nam ova iskusna beračica koja dodaje da ovdje ne dolazi samo iz koristi, “lijepo se mi ovdje i družimo tokom berbe, ali i poslije uz igru i pjesmu”. Berbu ne propušta ni Koviljka Milivojević iz Cerovice. Najviše je koristi za rakiju, a priča nam da dobra za želudac.

Da je najbolje travu koristiti u rakiji, tvrdi Bosa Vasić, koja ističe da je se ujutro popije jedna čašica rakije na gladan želudac.

Bosa (lijevo) ne propušta berbu

“Nema boljeg lijeka rakije sa ivom. Otvara apetiti, sprječava bolove u stomaku. Ja ovo ne propuštam, obavezno svake godine dolazim na Gostilj”, govori Bosa.
Iz svih krajeva berači

Gostilj je jedan od najljepših vrhova planine Ozren, a do vrha ima 773 metra. Ne odolijevaju mu ni oni u poznim godinama. Tako se i 77-godišnji Milovan Lukić iz Kotor Varoša, po prvi put uputio ovdje i to, kako kaže, nakon što je nekoliko godina unazad pratio izvještaje sa ovog događaja.

“Imali smo namjeru doći i ranije, ali nismo imali način kako doći. Evo ove godine tu smo i beremo onako kako treba, ne čupamo iz korijena. Kažu da je najbolja za stavljati u rakiju i da je dobar lijek”, ističe Milovan, koji hvali ljepote Ozrena.

Trava iva

Iz Brčkog redovno dolazi Zvjezdana Nedić, koja je porijeklom sa Ozrena. “Bez hrane se ne dolazi u berbu. Ponese se dobra volja, makazice i idemo. Onaj ko proba jednom čaj ili rakiju, taj ponovo traži. Samo, slabo ko se usudi doći u berbu”, govori Zvjezdana.

Tradicija branja trave ive na Ozrenu upisana je na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine, dok je stanište ove biljke Gostilj od pretprošle godine pod zaštitom, piše agroklub.

Izvor vijesti: haber.ba