Trideset i četiri godine SDA Bihaća


Dana, 23. juna 1990. godine u sportskoj dvorani “Luke” održana je Osnivačka skupština SDA u Bihaću na kojoj je prisustvovalo nekoliko hiljada građana Bihaća. Stranka je formirana na samom začetku demokratizacije u bivšoj Jugoslaviji. Dakle, početno djelovanje obilježeno je slomom komunizma u državi, kao i tajnim te mukotrpnim počecima procesa demokratizacije.

Skup je otvorio prvi predsjednik Stranke u Bihaću a kasnije i ministar vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine, dr. Irfan Ljubijankić koji je emotivnim govorom iskazao važnost ravnopravnosti među građanima i narodima u Bosni i Hercegovini. Veličanstvenoj Osnivačkoj skupštini prisustvovao je i predsjednik Stranke, Alija Izetbegović koji je između ostalog kazao da je prvenstveni cilj Stranke demokratske akcije kreiranje svijesti o potrebi političke snage bošnjačkog naroda na ovim prostorima. Nakon Osnivačke skupštine počeli su se formirati ogranci Stranke po mnogim bihaćkim mjesnim zajednicama koji će rezultirati ubjedljivom pobjedom na prvim Općim izborima koji su održani 18. novembra 1990. godine. Dakle, SDA je superiorno pobijedila sa 52% ili 18 705 glasova.

Prema tome, u najtežem historijskom periodu za domovinu Bosnu i Hercegovinu kao i bošnjački narod, SDA Bihaća bila je i ostala najsnažnija politička stranka u gradu. Nije postojao niti jedan društveni proces na koji stranka nije utjecala, ali zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu rukovodstvo je imalo glavni zadatak da organizira otpor te spriječi genocid koji je duboko planiran da se provede i na Bihaćkom okrugu. Nažalost, mnogi osnivači i aktivisti SDA Bihaća položili su život za Bosnu i Hercegovinu, među kojima i dr. Irfan Ljubijankić 28. maja 1995. godine. Također, poginuli su i članovi predsjedništva Muslimanskog omladinskog saveza (preteče današnje Asocijacije mladih SDA), Arif Žerić, Ekrem Rahmanović i Asmir Goretić te mnogi drugi koji su imali jedini cilj, suverenu i slobodnu Bosnu i Hercegovinu. Po okončanju odbrambeno – oslobodilačkog rata može se zaključiti da nije moguće razumjeti historijsko razdoblje Bihaćkog okruga bez uticaja i djelovanja Stranke demokratske akcije. Nasljednik dr. Irfana Ljubijankića na mjestu predsjednika Stranke bio je Alaga Ajdinović sve do 1999. godine. Bihaćka SDA prolazila je kroz razne faze, od političkog organiziranja bošnjačkog naroda u najturbulentnijem historijskom periodu savremenog doba, unutarstranačkih trzavica, ali i ključne uloge u pogledu formiranja Unsko – sanskog kantona i odbrane bošnjačkog naroda. U postratnim godinama, ali i sve do današnjih dana SDA Bihaća ostaje stranka sa najvećim brojem glasova u Gradu Bihaću.
Uskvijesti. ba Aldin Nesimović