Tropski ciklon donio razorne poplave i uraganske vjetrove, na udaru 3 zemlje: Pod vodom i glavni grad

Prethodnih dana na Mozambičkom kanalu između Madagaskara i Mozambika došlo je do snažnog jačanja tropskog sistema, koji je ispred obala jugoistočne obale prerastao u tropski ciklon.

Na direktnom udaru našao se južni i centralni deo Mozambika, a centar ciklona udario je o kopno iznad južnog-centralnog dela obale Mozambika, da bi se potom tropski sistem premeštao preko celog južnog dela Mozambika.

Tropski ciklon doneo je udare vetra od preko 120 km/h, uz više od 300 milimetara kiše po kvadratnom metru i ogromne plimne talase, pri čemu su nastale razorne poplave i bujice.

Pričinjena je velika materijalna šteta, a više od pola miliona ljudi našlo se pod vodom, mnogi i bez struje i vode za piće.

Tropski ciklon razorio je brojna ruralna sela.

Potom se na direktnom udaru tropskog sistema našao i glavni grad Maputo. U njemu je za 24 sata palo više od 160 mm kiše, od čega najveći deo za manje od 6 sati, uz udare vetra od 100 km/h, dok su se na grad obrušavali višemetarski talasi.

Na svom putu ka jugu i jugoistoku, tropski sistem napustio je područje afričkog kopna i Mozambika, ali je svom jačinom delovao i na vreme u Estvaniju i na krajnjoj severoistočnoj obali Južno Afričke Republike u vidu obilnih pljuskova, jakih vetrova i vioskih plimnih talasa.

Potom se tropski sistem uputio dalje na jugoistok, iznad Indijskog okeana, južno od Madagaskara, uz postepeno slabljenje.

Inače, Mozambik i Madagaskar su zemlje u Africi koje zabeleže najveći i najjači udar topskih ciklona sa Indijskog oekana.

Sezona javljanja ovih oluja je od kraja novembra i decembra do aprila-maja, a najintenzivniji su od februara do aprila, naročito tokom marta.

Pre samo godinu dana snažan tropski ciklon koji se dva puta obrušio direktno na kopno Mozambika razorio je mnoge delove zemlje i ubio više hiljada ljudi, a zemlja se ni danas nije oporavila od te nepogode, a već e našla na udaru nove.

Iznad južnog dela Indijskog okeana godišnje se u proseku javi 10 do 15 tropskih oluja i ciklona, od čega 5 do 7 pogode severnu i severozapadnu obalu Australije, pa i zapad Australije, a preostalih 5 do 7-8 oluja pogode otvoreni deo okeana ili jugoistok Afrike (Madagaskar, Mozambik, Mauricijus), prenosi telegraf.

Izvor vijesti: haber.ba