Trump smatra da bi njegov poraz bio kraj demokratije

“Ako ne pobijedimo na ovim izborima, mislim da ih u ovoj zemlji više nećete imati”, rekao je Trump pristašama na skupu u Ohiju. Prethodno je ponovio svoju neutemeljenu tvrdnju da je njegov izborni poraz 2020. bio posljedica prijevare.
Trumpova i Bidenova utrka će biti tijesna

Trump, koji je pod kaznenom optužnicom u Georgiji zbog pokušaja poništavanja rezultata tamošnjih izbora 2020., ovaj je tjedan na republikanskim predizborima osvojio dovoljno delegata da matematički osvoji stranačku nominaciju.

Revanš na izborima s Bidenom vjerojatno će biti vrlo tijesan. Prošlotjedna anketa Reutersa i Ipsosa prošlog tjedna pokazala je da su dvojica kandidata statistički izjednačena među registriranim biračima.
“Ako ne budem izabran, to će biti krvoproliće za cijelu zemlju”

Trump je započeo svoje obraćanje u Daytonu odavanjem počasti svojim pristašama koji su trenutno u zatvoru zbog napada na američki Kapitolu 6. siječnja 2021., u pokušaju da blokiraju potvrdu izborne pobjde Joea Bidena. Trump je salutirao i nazvao ih je “domoljubima” i “taocima”.

Bivši republikanski predsjednik sve više koristi distopijsku retoriku u svojim predizbornim govorima o stanju u zemlji. Usred dijela govora o uvođenju carina na uvezene automobile i stranoj konkurenciji za američku automobilsku industriju, Trump je izjavio: “Ako ne budem izabran, to će biti krvoproliće za cijelu zemlju”.

Iz njegove kampanje kasnije je pojašnjeno da je mislio na gospodarske posljedice. Iz Bidenove su, pak, kampanje osudili Trumpov “ekstremizam”, “žeđ za osvetom” i “prijetnje političkim nasiljem”. prenosi n1

Izvor vijesti: haber.ba