U 29 mjesta u BiH potvrđen je koronavirus: Hoće li nadležni konačno staviti gradove u karantine?

Prema posljednjim podacima koronavirus u BiH je potvrđen u čak 29 naseljenih mjesta (općina i gradova).
Broj zaraženih koronavirusom u našoj zemlji raste iz dana u dan. Gotovo u svim dijelovima BiH potvrđeni su slučajevi zaraze, a od većih gradova još samo u Tuzli ne postoje registrovani slučajevi. Ukupan broj zaraženih je 168, ali za nadležne tek predstoji borba i ofanzivniji pristup.

To je i savjet Svjetske zdravstvene organizacije, koja je ocijenila da naša zemlja do sada ima uglavnom defanzivan pristup u borbi protiv koronavirusa. Nadležne institucije tako najavljuju masovno testiranje i nabavku većeg broja testova u jeku velikog nezadovoljstva građana zbog sporog procesa testiranja.

Suzbijanje širenja zaraze je prioritet, a to se može postići, prema ocjenama struke samo strogim karantinima. S obzirom da su u našoj zemlji čak u 29 mjesta potvrđeni slučajevi zaraze koronavirusom, ograničavanje kretanja je nešto što je izvjesno, naročito ako se u obzir uzme transmisija i svi kontakti već zaraženih osoba.

Tako je Ministarstvo zdravlja FBiH već predložilo da se zabrani kretanje izvan mjesta prebivališta. To bi značilo faktički stavljanje gradova u karantine, uz već postojeće odluke o policijskom satu i zabrani kretanja mlađih od 18 i starijih od 65 godina.

Sada su na potezu krizni štabovi u državi koji trebaju donijeti ovu odluku.

Broj zaraženih po gradovima izgleda ovako:

Banja Luka – 80, Konjic – 17, Laktaši – 8, Mostar – 7, Sarajevo – 5, Kozarska Dubica – 5, Bihać – 5, Zenica – 4, Goražde – 4, Čelinac – 3, Kneževo – 3, Široki Brijeg – 3, Bijeljina – 3, Modriča – 2, Brčko – 2, Tešanj – 2, Bosanski Brod – 2, Prnjavor – 2, Bosanska Gradiška – 1, Derventa – 1, Novi Travnik – 1, Breza – 1, Orašje – 1, Visoko – 1, Srbac – 1, Teslić – 1, Bosanska Krupa – 1, Prijedor – 1, Ribnik – 1.