U Bihaću počela proizvodnja zaštitnih maski

Kako bi pomogli stanovništvu USK-a, te zdravstvenim ustanovama uposlenici poduzeća Tera Nova iz Bihaća, u vrlo kratkom roku su kreirali i usvojili proizvodnju zaštitnih maski prema svim važećim standardima.

Prva serija, prema riječima poduzetnika Bajre Durdžića prva serija će biti podjeljena socijalno najugroženijim stanovnicima. U prvom redu to su stare i iznemogle osobe, oboljeli i grupa stanovništva koje je socijalno ugroženo i koja sebi to ne može priuštiti da li zbog zabrane kretanja ili nedostatka sredstava. Maske su već uručene Udruženju djece oboljelih od dijabetesa USK, a u toku je podjela po bihaćkim mjesnim zajednicama .

Durdžić dodaje da trenutno rade u jednoj smjeni i da dnevno proizvedu od 700 do 1000 maski. Da li će proširivati proizvodnju ovisit će od potreba tržišta i zahtjeva zdravstvenih ustanova.

Zaštitne maske, a nakon nedavnog sastanka u Vladi Unsko -sanskog kantona, počeo je proizvoditi i Saniteks iz Velike Kladuše, u saradnji sa Preventom.

Rukovodilac Saniteksa Velika Kladuša Nermin Purić, u telefonskom razgovoru nam je rekao da se radi o jednokratnim zaštitnim maskama, zaštitnim uniformama i dodatnoj zaštitnoj opremi, neophodnoj za bolnice i domove zdravlja .

Izvor: usn.co.ba