U FBiH potvrđeno 124 oboljelih, počela domaća transmisija

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i član Federalnog štaba civilne zaštite, u nedjelju uvečer je potvrdio da je u tom bh. entitetu do sada registrovano 124 oboljelih od COVID-19, prenosi Anadolu Agency (AA).

On je kazao da je u odnosu na jutrošnji izvještaj ZZJZFBiH zabilježen još jedan slučaj zaraze korona virusom u Širokom Brijegu. Dodao je da je FBiH testirano 886 osoba.

“Nažalost, imamo i pet potvrđenih smrtnih ishoda od infekcije koronavirusom. Dva u Bihaću, jedan u Konjicu, jedan u Sarajevu i posljednji peti slučaj je pacijent iz Gruda, koji je preminuo jučer u SKB Mostar. U međuvremenu smo dobili potvrdu još jedne osobe pozitivne na COVID-19, čime je broj potvrđenih slučajeva u Federaciji sada porastao na 124. U pitanju je osoba iz Širokog Brijega“, rekao je Pehar.

On je istakao da je pod zdravstveni nadzor u FBiH stavljeno više od 35.000 osoba i da očekuju da će taj broj rasti. Također je kazao da je u subotu stiglo 20.000 testova i da su oni podijeljeni širom FBiH.

“Ovaj test je kompleksan. Sastoji se od četiri komponente. Dvije komponente idu na teren, znači onim zdravstvenim ustanovama koje u izravnoj komunikaciji sa sugrađanima kojima se uzima test. Druga dva dijela tog testa idu u laboratorije. To su test i sama ekstrakcija, dok na teren ide bris i transportni mediji. Svi ovi dijelovi su otišli na teren, cijela Federacija je sada dostatno opskrbljena sa testovima sukladni našem planu. Evidentno je iz podataka koji su nam dostupni ulazimo u fazu kada se u Federaciji BiH već registrira domaća transmisija. Znači, ne radi se samo o importiranim slučajevima, nego dešava se prelaz virusa sa čovjeka na čovjeka u samoj Federaciji i naš odgovor na ovu fazu epidemije je u povećan broj testiranja na terenu i priprema naših zdravstvenih ustanova za očekivani povećani priliv pacijenata“, naglasio je Pehar.

Ensad Korman, zamjenik direktora Federalne uprave policije, kazao je da niti jedan policijski službenik za sada nije obolio od COVID-19, ali da je jedan dio njih trenutno u izolaciji.

“Svakodnevno dobijam izvještaje od strane kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova da se određene naredbe ne poštuju u potpunosti. Trenutno od strane Federalne uprave za inspekcije i drugih institucija izdato je preko 20.000 rješenja o izolaciji. Policijski službenici na terenu vrše obilazak tih lica i u uglavnom zatiču ta lica na adresi. Međutim, ima onih građana koji ne poštuju te naredbe i nismo ih zatekli na njihovim adresama. Taj problem je najviše izražen u Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu. Tako imamo za 27. marta da je u Tuzlanskom kantonu bilo 61 kršenje naredbi, a u Sarajevskom 59. Protiv svih tih lica policijski službenici će pokrenuti sve postupke dozvoljene zakonom i biće sankcionisani“, kazao je Korman.

Iz Federalnog štaba civilne zaštite kazali su da su dobili određeni broj primjedbi građana na činjenicu da je mlađima od 18 godina zabranjeno kretanje tokom cijelog dana. Naime, mnogi su predlagali da se barem dozvoli vožnja djece u automobilima.

“Koliko su one opravdane ili nisu o tome će odlučiti Federalni štab civilne zaštite. Dok ne donese jasnu instrukciju i naredbu ostaje naredba kakva jeste. Znači da je zabranjeno kretanje“, poručio je Anis Ajdinović, direktor FUZIP-a i član FŠCZ-a.

Izvor vijesti: haber.ba