U Federaciji BiH potvrđeno osam klastera zaraženih koronavirusom: Tek dva kantona sa manje testiranja od USK, dok istovremeno USK ima 50% preminulih u BiH? (FOTO)

Na prostoru Federacije BiH dosad je potvrđeno 96 slučajeva zaraze koronavirusom, a evidentirano je osam klastera, tj. grupa zaraženih koji dijele istog “nultog pacijenta”.

U saopćenju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH se navode podaci prikupljeni danas do 10 sati, prema kojim potvrđeno 95 novih slučajeva zaraze koronavirusom te da su uvezeni slučajevi iz Italije, Njemačke, Švicarske i Srbije. Lokalna transmisija je registrovana na području četiri kantona, a to su Hercegovačko-neretvanski, Zapadno-hercegovači, Unsko-sanski i Bosansko-podrinjski kanton.

Dva veća klastera su vezana za događaj u Konjicu, dosad je potvrđen 31 slučaj te je evidentirana 3. generacija kontakata, kao i za slučaj u Mostaru gdje ima sedam potvrđenih slučajeva.

Također, evidentirana su dva klastera u Zapadno-hercegovačkom kantonu te jedan u Kantonu Sarajevo.

Novi uvezeni slučajevi potiču iz Austrije, Turske i SAD-a, a evidentirana su ukupno četiri smrtna slučaja.

Prijavljene potvrđenje slučajeve zaraze kornavirusom u Federaciji BiH nalaze se u priloženoj tabeli. Treba reći da je tabela kreirana na osnovu podataka skupljenih do 10:00 sati te da je nakon toga evidentiran još jedan slučaj zaraze i to u Čitluku gdje je zaražena časna sestra.

The post U Federaciji BiH potvrđeno osam klastera zaraženih koronavirusom: Tek dva kantona sa manje testiranja od USK, dok istovremeno USK ima 50% preminulih u BiH? (FOTO) appeared first on usn.ba.