U Mostaru potvrđen još jedan slučaj koronavirusa, ukupno 39 u BiH

COVID-19

U Mostaru je potvrđen još jedan slučaj zaraze koronavirusom čime je ukupni broj pacijenata u Bosni i Hercegovini dostigao 39, potvrđeno je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Kako nezvanično saznajemo novozaraženi je bio u kontaktnu s nultim pacijenom iz Mostara kojem je jučer na SKB Mostar potvrđen koronavirus, što znači da se radi o istom klasteru.

Pored pozitivnog testa u Mostaru, šest testova za osobe u Sarajevu pokazalo se negativnim.

Tokom srijede već su identificirana četiri nova slučaja. Radi se o jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi iz Banje Luke koje su u izolaciji, te o dvije osobe u Mostaru. Time se broj potvrđenih danas popeo na pet.

Prvi slučaj koronavirusa u Bosni i Hercegovini zabilježen je u Banjoj Luci 5. marta, a broj je potom postepeno rastao, a slučajevi su se počeli pojavljivati širom zemlje. Do sada je najveći broj slučajeva potvrđen u zapadnom dijelu BiH.

Gotovo svi slučajevi povezani su sa osobama koje su nedavno boravile u zemljama u kojima vlada primijeto žarište zaraze, a najviše takozvanih “klastera” ima u Banjoj Luci i povezani su sa osobama koje su boravili u Italiji.

Po gradovima i mjestima situacija je sljedeća – u Banjoj Luci 21, u Zenici 3, u Čelincu 2, u Mostaru 4, Bihaću, Srpcu, Laktašima, Modriči, Tešnju, Prnjavoru i Orašju po jedan slučaj. Dva pacijenta su se do sada izliječila.

U susjednoj Hrvatskoj broj zaraženih danas se popeo na 81, u Srbiji je broj zaraženih 83, a u Crnoj Gori dva slučaja. Slovenija ima 286 zaraženih i jedan smrtni slučaj, Sjeverna Makedonija ima 35 slučaja, a Kosovo njih 19.