U Njemačkoj uhićeno 25 desničara i bivših vojnika, planirali oružani puč

U RACIJAMA diljem Njemačke uhićeno je 25 osoba koje se sumnjiči da su htjeli nasilno srušiti vladu. Njemački mediji navode da se radi o skupini krajnjih desničara i bivših pripahnika vojske, koji su planirali upasti u zgradu parlamenta i prigrabiti vlast.

 

Kao ključna osoba za njihove planove spominje se muškarac kojeg su opisivali kao princa i nazivali Heinrichom 13. Ima 71 godinu. Među uhićenima u 11 njemačkih država su i navodni kolovođe, objavili su federalni tužitelji.

 

Njemačka policija ih već dulje prati

Među urotonicima su članovi ekstremnog pokreta Reichburger (građani Reicha), kojeg njemačka policija već dulje vrijeme prati zbog nasilnih napada i rasističkim teorija. Ta skupina ujedno odbija priznati modernu njemačku državu.

 

Procjenjuje se da je oko 50 muškaraca i žena u skupini koja je planirala srušiti njemačku republiku i zamijeniti je novom državom utemeljenom na Njemačkoj iz 1871 godine, odnosno carstvo poznatije kao Drugi Reich. “Još uvijek nemamo ime za ovu skupinu”, rekla je glasnogovornica njemačkog federalnog tužiteljstva.

 

Racije su izvedene diljem njemačke, a dvoje ljudi je uhićeno u Austriji i Italiji, javlja njemačka agencija DPA. Uhićeni će biti ispitani tijekom dana.

 

Ministar pravosuđa Marco Buschmann na Twitteru je objavio da je u tijeku “velika anti-teroristička opercacija” te da su uhićeni “planirali oružani napad na ustavna tijela”. Glavni tužitelj rekao je da je skupina planirala nasilni puč od studenog 2021.

 

Uskoro opširnije