U Pekingu rade od kuće, u Šangaju su blizu “pobjede protiv korone”, a kineska ekonomija pada

Ulice u glavnom gradu Kine Pekingu bile su mirne u petak jer su stanovnici poslušali savjete vlasti da rade od kuće kako bi zaustavili širenje koronavirusa dok su zvaničnici u “zaključanom” Šangaju rekli da imaju za cilj pobijediti virus do kraja ovog mjeseca i da su na dobrom putu.

 

Pekinški zvaničnici u četvrtak su demantovali glasine o sveobuhvatnim mjerama izolacije kakve se sprovode u Šangaju, pozivajući građane da ne kupuju panično, već da ostanu kod kuće. Također su najavili novu rundu masovnog testiranja u većem dijelu grada.

 

Većina stanovnika bila je mirnija u petak nakon što su prethodne večeri požurili u supermarkete da se opskrbe hranom i drugim zalihama.

 

“Nisam toliko zabrinut. Ustvari, odnedavno već svi ionako radimo od kuće. Osjećam da se ne razlikuje mnogo od onoga što je bilo u posljednje vrijeme, samo da je možda malo opsežnije”, rekao je radnik u finansijskom sektoru Leo Luo, prenosi Reuters.

 

Vlasti u glavnom gradu Kine već su zabranile usluge objedovanja u restoranima, zatvorile neke tržne centre, zabavne i turističke objekte, suspendovale dijelove autobuskih linija, podzemne željeznice i taksi te uvele blokade u nekim stambenim zgradama.