Ukinute mjere zabrane direktoru Richmond Park koledža u Bihaću

Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je mjere zabrane turskom državljaninu Fatihu Keskinu koje mu je ranije odredila Služba za poslove sa strancima.

Keskin je imao obavezu javljanja tri puta sedmično Službi u Bihaću te mu je ograničeno kretanje na region Sarajeva i Bihaća. Te mjere su uslijedile sredinom decembra 2019., kada je rješenjem Suda BiH pušten iz Imigracionog centra.

Njegov advokat Ahmet Efendić kazao je za BIRN da je rješenje očekivano.

– Nižestepena rješenja upravnih organa su poništena, njemu su ukinute sve mjere zabrane. Poništena su ranija rješenja upravnih organa i ona više ne proizvode nikakvu snagu – kaže Efendić.

Prema njegovim riječima, novih mjera upravnih organa za sada nije bilo, iako i dalje postoji takva mogućnost.
VIDOE
– Tražili smo od Suda da u presudi odluči da Služba za poslove sa strancima ne može izricati nove mjere na osnovu prethodno izrečene ocjene Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) da je on opasnost po državnu sigurnost. To je jedna te ista ocjena koju je Sud donio već jednom i rekao da je neosnovana, a drugi put ponovio isto, međutim, OSA je ne povlači. Ona je i dalje na snazi, a stav je Službe za poslove sa strancima bio da dok god je ta ocjena na snazi da bi oni morali praktično izricati neku mjeru zabrane – pojasnio je Efendić.

On je naveo da se Keskin, uposlenik “Una-Sana” koledža u Bihaću, koji posluje u okviru grupacije “Richmond Park” sa sjedištem u Sarajevu, koja je pravni nasljednik obrazovnih institucija “Bosna Sema”, nakon puštanja iz pritvora vratio na posao jer mu mjera zabrane obavljanja djelatnosti nije bila ni određena, osim ograničenog kretanja i javljanja Službi.

Keskin je uhapšen 3. decembra 2019. i stavljen pod nadzor u Imigracioni centar, u kojem je ostao do 16. decembra, kada je donesena presuda kojom je poništeno rješenje Službe za poslove sa strancima.

The post Ukinute mjere zabrane direktoru Richmond Park koledža u Bihaću appeared first on usn.ba.

Izvor: usn.co.ba