Srbija privredi daje 5,1 milijardi eura, svakom punoljetnom građaninu 100 eura

Mali je na konferenciji za novinare rekao da paket mjera ima dva cilja – zadržavanje nivoa zaposlenosti i pomoć najugroženijim kompanijama, prvenstveno poduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima u privatnom sektoru, ali neće biti data onima koji su odbili od uvođenja vanrednog stanja. broj zaposlenih za više od 10 posto.

Naglasio je da je vrijednost paketa pomoći polovina godišnjeg budžeta Srbije. Mali je precizirao da će kompanijama biti dozvoljeno odlaganje plaćanja poreza na plaće i doprinose tokom vanrednog perioda, najmanje tri meseca, odlaganje plaćanja poreza na dohodak za drugo tromjesečje i oslobađanje od PDV-a za sve one koji doniraju na teritoriji Srbije i ukupne vrijednosti je 1,3 milijarde eura.

Izjavio je da će sve privatne kompanije moći platiti te obaveze u 24 rate, ali ne prije januara 2021. godine, što podstiče kompanije da ne otpuštaju zaposlene i ne isplaćuju neto plaće.

Paket također pruža direktnu pomoć svim paušalnim poduzetnicima, mikro-malim i srednjim preduzećima u visini tri minimalne plaće u naredna tri mjeseca, što uključuje više od 900.000 ljudi, kao i podršku od 50 posto minimalne plaće za sve one koji su dobili odluku o otkazu. rade tokom vanrednog stanja u velikim preduzećima.

Za podršku likvidnosti gospodarstva izdvojeno je 2,2 milijarde eura, s 200 miliona kroz Fond za razvoj s jedinstvenom kamatnom stopom, te jamstvenu shemu od dvije milijarde eura predviđenu državnim zajmovima kako bi poduzetnici mogli osigurati obrtna sredstva sredstva.

Govoreći o jednokratnoj pomoći od 100 eura u dinarskoj protivvrijednosti svim odraslim građanima Srbije, Mali je objasnio da je to podrška i želja da se “unese doza optimizma”

Izvor vijesti: haber.ba