Već je bilo opasno biti musliman u Indiji, a onada je došao koronavirus

Indijske vlasti povezale su desetine slučajeva zaraze koronavirusom sa muslimanskom grupom Jamatu Tabliq koja je početkom marta održala svoju godišnju konferenciju u Delhiju. Zdravstveni službenici su se utrkivali kako bi pronašli sve koji su imali kontakt sa sudionicima. Strahovi od koronavirusa i vjerska netrpeljivost već su bili u groznici u Indiji, i nije trebalo dugo da se ta dva iskušenja pomiješaju.

Na društvenim mrežama ubrzo su se pojavili lažni videozapisi koji su trebali poslužiti širenju propagande kako su članovi spomenute muslimanske misionarske grupe pljuvali po policiji, pogoršavajući ionako već opasnu atmosferu za muslimane. “Islamofobija je prebačena na problem koronavirusa”, kaže Amir Ali, profesor politologije na Univerzitetu Jawaharlal Nehru u Delhiju.

Od 28. marta Twitter su preplavili islamofobni heštegovi kao što je #CoronaJihad koji se pojavio skoro 300.000 puta, a potencijalno ih je vidjelo 165 miliona ljudi na Twitteru, prema podacima koje je za TIME podijelio Equality Labs, digitalna grupa za ljudska prava. Aktivisti laboratorija za jednakost kažu da su mnogi postovi očito kršili pravila Twittera o govoru mržnje i koronavirusu, ali još uvijek nisu uklonjeni.

Ova islamofobična propaganda na Twitteru uslijedila je samo nekoliko sedmica nakon ubistva 36 muslimana u Delhiju.

“Jedno od ključnih obilježja antimuslimanskih osjećaja u Indiji već dugo vremena je ideja da su muslimani vrsta infekcije u tijelu političara”, kaže profesor Arjun Appadurai, ekspert za indijsku politiku. “Dakle, postoji neka vrsta srodnosti između ove dugogodišnje slike i novih strepnji oko koronavirusa.”

“U Indiji se, gdje je politički dominantna hinduistička nacionalistička stranka BJP, sve češće izvode napadi na muslimane. Koronavirus je samo još jedna prilika za napad na muslimane”, kaže profesor Ali i dodaje.

Aktivisti za ljudska prava boje se da bi stigmatizacija muslimana mogla pogoršati krizu koronavirusa. “Pokretanje lova na vještice protiv sudionika skupa u Nizamuddinu bit će kontraproduktivno sa stajališta javnog zdravlja, poručilo je nekoliko indijskih intelektualaca u otvorenom pismu objavljenom u četvrtak. ‘Sudionike treba identificirani i poslati u karantin, a ne kriminalizirati ih. Virus, rekli su, ne zanimaju vjerske ili nacionalne razlike. “Rješenje se neće postići slijeđenjem podjela, već kroz znanstvene napore i ljudsku solidarnost”, poručili su indijski intelektualci.

Nažalost, društvenim mrežama se širi opasna propaganda protiv muslimana. Ta propaganda je dobro organizirana i ona ima za cilj pokretanje novih napada i progona muslimana.

Izvor vijesti: saff.ba