Velika Britanija će Ukrajini isporučiti više od deset hiljada dronova

London će izdvojiti dodatnih 125 miliona funti (146 miliona eura) za nabavku “najsavremenijih” bespilotnih letjelica, čime će njena pomoć dostići 325 miliona funti (380 miliona eura).

Britanske vlasti smatraju tu opremu veoma efikasnom u borbi ukrajinskih snaga protiv ruske invazije.

“Nastavljamo našu posvećenost da naoružamo Ukrajinu novim najsavremenijim bespilotnim letjelicama koje dolaze direktno od britanskih proizvođača odbrane, svjetskih lidera” u sektoru, rekao je Shapps, ohrabrujući saveznike Kijeva da to isto učine, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

Među njima su dronovi FPV (First Person View). Onaj koji upravlja dronom ima kacigu za virtualnu realnost, pa može vidjeti slike terena uživo kao da je u letjelici.

Velika Britanija je sredinom februara saopštila da će zajedno sa Latvijom predvoditi koaliciju odgovornu za organizovanje proizvodnje i isporuke u Ukrajinu hiljada dronova “u velikom obimu i po pristupačnim cijenama”.

London je saopštio da se obavezao da će izdvojiti sedam milijardi funti (8,1 milijardi eura) za vojnu podršku Ukrajini od početka ruske invazije u februaru 2022.

Britanska vojska je također obučila desetke hiljada ukrajinskih vojnika na svom tlu, uključujući buduće pilote sposobne da upravljaju borbenim avionima F16.

U isto vrijeme, češka inicijativa da se kupi 800.000 komada municije u trećim zemljama osigurala je cijelu potrebnu sumu i narednih sedmica poslat će municiju Ukrajini, saopštio je češki predsjednik Petr Pavel, pišu vijesti.

Izvor vijesti: haber.ba