Više od 300 miliona đaka nije u školskim klupama

fxdgfchvgjhuji
Prije samo mjesec Kina je bila jedina zemlja koja je prekinula nastavu, ali je brzo širenje koronavirusa dovelo do toga da škole budu zatvorene još u 22 zemlje. S tim u vezi, trenutno je skoro 300 miliona đaka van školskih klupa, a iz Ujedinjenih naroda su upozorili na štetu koju koronavirus ostavlja na globalno obrazovanje.

Broj od skoro 300 miliona, nažalost, iz dana u dan se povećava, jer svakodnevno stižu vijesti o novim zemljama koje su se odlučile na taj korak u pokušaju obuzdavanja širenja zaraze. 

Belgija, Bugarska, Hrvatska, Albanija, Sjeverna Makedonija samo su neke od zemalja koje su otkazale nastavu đacima.

Tako će u Hrvatskoj od ponedjeljka biti zatvorene sve osnovne i srednje škole, kao i fakulteti. U Bugarskoj je od danas na snazi vanredno stanje zbog kojeg su zatvorene sve obrazovne ustanove u zemlji. U Sloveniji su sve škole zatvorene od 16. marta, dok je Mađarske odlučila zatvoriti sve univerzitete, a u Albaniji su sve škole zatvorene do 3. aprila.

Vlada Sjeverne Makedonije prije tri dana donijela je odluku da se zatvore obdaništa, škole i fakulteti na dvije sedmice.

Od ponedjeljka će u Francuskoj biti zatvoreni svi vrtići, škole i univerziteti kako bi se suzbilo širenje koronavirusa. Ova mjera je do sada važila samo za pojedine regije i gradove.

Ista vijest je danas stigla i iz Portugala, koji je zatvorio škole u zemlji do 9. aprila, kada će biti napravljena nova procjena stanja. Na isti potez se jučer odlučila i Belgija. Mjere stupaju na snagu u petak u ponoć i škole će biti zatvorene pet sedmica.