Vlada nestašica: Kojih lijekova trenutno nema na bh. tržištu

Iz Agencije za lijekove BiH potvrđeno je da postoji problemi u snabdijevanju pojedinih lijekova za tržište u BiH,piše Depo.

Kao razlozi navode se problemi u procesu proizvodnje, nabavci aktivnih supstanci i sirovina uopšte, kao i pakovnog materijala.

Prijavljen je i trajni prekid snadbijevanja lijeka hormona rasta Somatropin koji će biti zamijenjen drugim proizvođačem, navodi RTRS.

Trenutno na tržištu u apotekama nema pojedinih lijekova zbog problema u lancu snabdijevanja.

U pitanju je antibiotik Ospen, za koji je proizvođač najavio i datum kada će se taj lijek ponovo pojaviti na tržištu, zatim Amitriptilin kojeg nema privremeno i Maprotilin, za koji je proizvođač najavio trajno povlačenje sa tržišta. Pacijenti su u obavezi da se jave ljekarima kako bi im propisali drugu adekvatnu terapiju.

– Proizvođači su dužni da nam prijave privremene nestašice. Ponekad se dešava da od pacijenata ili zdravstvenih radnika saznamo da nekog lijeka nema na tržištu. Јako je važno da raspolažemo informacijom da neki lijek nije dostupan jer na taj način možemo ubrzati postupke davanja dozvole ili obezbijediti uvoz iz druge zemlje – rekla je Tijana Spasojević Došen, šef Odsjeka za informisanje Agencije za lijekove BiH.

Izvor vijesti: haber.ba