Zmije poranile u BiH, naletio na dva poskoka: ‘U ovo doba godine puni su otrova i jako ljuti’

Blaga zima i neobično visoke temperature za ovo doba godine, izmamile su zmije koje su obično izlazile iz svojih zimskih skrovišta od druge polovine travnja pa do početka svibnja.

U potrazi za hranom često se susreću sa ljudima. Sve je više ljudi koji u posljednjih sedam dana vide zmije na livadama, njivama i putevima. Tako je Boro Lajšić, mještanin Svodne (Novi Grad), krčeći njivu naletio na dva poskoka.

– Uranile su ove godine čitav mjesec. Savjetovao bih svima koji u ovo doba čiste njive, pale nisko raslinje, a naročito koji rade oko kamenjara, starih i napuštenih objekata, da budu maksimalno oprezni. U ovo doba poskoci su puni otrova i jako ljuti. Treba se dobro pripaziti – kaže ovaj sedamdesetpetogodišnjak koji je inače strastveni lovac, a lovom se bavi pune 52. godine.

U Službi hitne medicinske pomoći prijedorskog Doma zdravlja kažu da seruma protiv zmijskog ujeda imaju dovoljno. Sugrađanima su preporučili da budu oprezni a ako ipak dođe do ugriza neka se što prije jave Službi hitne pomoći gdje će dobiti adekvatnu pomoć.

– U slučaju da vas ugrize zmija, taj dio tjela ne podvezivati, niti vršiti nikakvu intervenciju na rani, maksimalno smanjiti fizičko kretanje i na najbrži mogući način izvršiti transport u najbližu zdravstvenu ustanovu. Dobro bi bilo zapamtiti izgled zmije, te na taj način pomoći u izboru protuotrova. Uspjeh izlječenja ovisi od vrste zmije, vremena dolaska do zdravstvene ustanove, kao i intenziteta ugriza – rekao je doktor Srđan Pjevač za Info.Prijedor.

Izvor vijesti: haber.ba