Vojska SAD-a dostavila značajnu medicinsku pomoć BiH za borbu protiv koronavirusa

Prvi paketi humanitarne pomoći u vrijeme pandemije koronavirusa iz Sjedinjenih Američkih Država stigli su u Bosnu i Hercegovinu, a građanima naše zemlje će biti na usluzi preko Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH.

Riječ je o paketima pomoći Vlade SAD-a koje su u BiH dostavili američki vojni avioni. U paketima su medicinske potrepštine i druge važne zalihe koje su najpotrebnije našim zdravstvenim vlastima i vojnim snagama.

Informacije o dolasku paketa Ambasada SAD-a u BiH podijelila je putem društvenih mreža.

“Američki vojni avion dostavio je na sarajevski aerodrom sanitetsku opremu, opremu za bolnice i hitne pomoći, hranu i vodu. Pripadnici američke vojske predali su ove zalihe pripadnicima Oružanih snaga BiH koje će ih rasporediti širom BiH. Kao NATO partner i dugogodišnji prijatelj BiH, Sjedinjene Američke Države i američki narod reagiraju na ovu situaciju snažnom i postojanom podrškom koju građanima BiH iskazujemo već više od 25 godina”, ističu iz Ambasade SAD-a u BiH.

Inače, američki državni sekretar obećao je 100 miliona dolara pomoći međunarodnim naporima, kao i 1,25 milijardi dolara koje će State Department i USAID programirati za borbu protiv pandemije na međunarodnom nivou.

Vlada SAD-a i ranije je pomagala građanima BiH, a naročito u vrijeme katastrofalnih poplava.

Pored SAD-a, u borbi protiv koronavirusa našoj zemlji pomoć će pružiti i druge zemlje kao što su Turska i Norveška.