ZA B0RBU PROTIV KORONAVIRUSA! Vlada USK izdvaja 1,4 miliona KM za potrebe zdravstvenih ustanova u Krajini

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjoj je sjednici donijela odluku kojom će Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike rasporediti 715.000 KM za potrebe domova zdravlja.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.

“Ta sredstva će biti usmjerena za nabavljanje neophodne medicinske i zaštitne opreme, te lijekova. Raspoređena su po jasnim kriterijima, odnosno po broju stanovnika i pozitivnih građana na koronavirus, ali i na osnovu prisutnosti migrantske populacije. Tako će Dom zdravlja u Bihaću dobiti 135.000 KM, Cazin 120.000, Bosanska Krupa, Bužim i Velika Kladuša po 90.000, Ključ i Sanski Most po 75.000, te Bosanski Petrovac 40.000 KM”, rekla je ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.

Za nabavku neophodne medicinske opreme u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću bit će izdvojeno dodatnih 700.000 KM.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.

Na današnjoj sjednici odlučeno je i kako će Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK rasporediti gradovima i općinama iznos od 800.000 KM za proljetnu sjetvu, odnosno kao pomoć za nabavku repromaterijala (sjemena i đubriva), te njihove distribucije registriranim poljoprivrednicima i svim ostalim fizičkim i pravnim licima koji su za to zainteresirani.

“Cilj je povećanje ukupnog broja zasijanih poljoprivrednih površina u ratarsko – povrtlarskoj proizvodnji, kada je u pitanju tekuća godina, a naročito zbog novonastale situacije izazvane pandemijom virusa COVID-19. Doznačavanjem sredstava gradovima i općinama olakšavamo postupak, kako bi svi zainteresirani građani lakše i brže ostvarili pravo na pomoć”, rekao je resorni kantonalni ministar Sulejman Kulenović.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.

Na prijedlog Ministarstva privrede, Vlada Unsko-sanskog kantona prihvatila je i Odluku o subvenciji Javnom preduzeću “JKP Komb Bužim” u iznosu od 100.000 KM, zbog teške situacije u kojoj se preduzeće nalazi.

The post ZA B0RBU PROTIV KORONAVIRUSA! Vlada USK izdvaja 1,4 miliona KM za potrebe zdravstvenih ustanova u Krajini appeared first on usn.ba.

Izvor: usn.co.ba