VIDEO/UŽIVO: Solak: Stariji od 65 godina mogu po penzije, totalni karantin će se uvesti kao zadnja mjera 

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite pojasnio je da nema razloga za paniku i da je totalna zabrana kretanja jedna od krajnjih mjera

Penzionerima starijima od 65 godina od ponedjeljka je dozvoljeno da izađu po penziju i djeca mlađa od 18 godina mogu se prevoziti u automobilima, saopćeno je u današnjem obraćanju Gorana Čerkeza, člana Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

– U FBiH imaju 44 centra za zdravlje i oni su u punom kapacitetu. U saradnji sa UNICEF-om omogućili smo nove tehnološke sprave koje će omogućiti još veću dostupnost tim centrima i bit će još više dostupni putem mobitela i kompjutera.Ovo je izolacija, socijalni kontakti su smanjeni. Ovo je trenutak da svi propitamo i sami sebe. Rijetko mislimo na sebi kada smo u svakodnevnom poslu. Ova kriza možda treba da nam omogući bolji kontakt sa djecom, kaže Čerkez.

Fahrudin Solak, načelnik Federalnog štaba civilne zaštite pojasnio je da je totalna zabrana kretanja jedna od krajnjih mjera: “Postoji mogućnost, ali ne danas”, kaže Solak. Dodao je da nema razloga za paniku i brigu.

Anis Ajdinović, član Federalnog štaba civilne zaštite i direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove, kazao je da nastavljaju intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama mjerodavnih tijela.

– Zaključno sa 4. aprilom, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 21.554 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor, ograničenom kretanju ili izolaciji na period od 14 dana, kazao je Ajdinović.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba