Za uskvijesti.ba.DAMIR MAŠIĆ, Bihaćki pisac koji niže velike uspjehe!

I ako živimo u vremenu kad omladina odlazi za boljim životom negdje u zemlje zapadnog svijeta, tražeći život dostojanstven čovjeku, u našoj zemlji postoje još oni koji i pored svih problema, šire pozitivnu pisanu riječ. Mahom do juče nepoznati ljudi, danas predstavljaju našu domovinu u najboljem svjetlu. Tako i naš bihaćki književnik i publicista Damir Mašić.


Ovaj naš pisac, rođen je 1986 godine, dakle sa samo 35 godina, ostvario je do sad velike uspjehe i omiljen je pisac u BIH i regionu.
Možda zvuči nevjerovatno, ali ovaj momak je izdao do sad šest knjiga, a ovaj mjesec priprema i sedmu knjigu pod nazivom „Sir(oče)“. Od ovih sedam veoma dobrih knjiga, jedna je prevedena na engleski jezik i prodaje se online u PDF formatu.
Njegova prva knjiga je „Soldat Ljubavi“ koju je izdao 2014. godine, a zatim slijede: Tajna istinske ljubavi 2015, Vodič do Sreće 2018, Striptiz Duše 2020, Naručje Sudbine 2021, Drumovi Života 2021, te sad posljednja ove godine Sir(oče) 2021. Tri knjige za godinu nije izdati lako, pogotovo ako smo svjesni da institucije ove zemlje ne pomažu rad pisaca, niti im nude značajna sredstva za rad, kao što to rade zemlje na zapadu.


Pitamo se, da li treba da izgubimo i ovo malo umjetnika koji su stražari kulture, koji se samostalno probijaju i tako čuvaju naš indititet!? Sa obzirom kako vodi se briga o njima, možemo i to očekivati.
No ipak se nadamo i to priželjkivamo, da će ovakvi poput Damira, ostati u ovoj zemlji i nastaviti sa svojim radom.

O njegovom radu te sedmoj knjizi pitali smo Damira.

-Moja sedma knjiga, novela, priča je o jednom momku koji je odrastao u domu za nezbrinutu djecu, koji se vraća u grad gdje je rođena i ukopana njegova majka. Dolazi u taj grad, kako bi pronašao posao, sreću, pa možda i ljubav, ali nije uvijek onako kako se nadamo, te pred njim su mnoga iskušenja, a da li će izaći iz tog iskušenja i kako, ostavljam mojim čitaocima..
Inače bitno je napomenuti da sam izdao dvije knjige pjesama, te jedan Esej psihologija uspjeha, zatim autobiografsku, te evo treća novela je pred nama. Sa novelama sam počeo ove godine, te primjetio da moji čitaoci to najviše vole i traže. Tako da sam ostao na tome. Od moje prve knjige novele, koju sam izdao ove godine, radnja je smještena u gradu pod nazivom Japodac. Naizgled izmišljen grad, nadomak Bihaća kojeg isto mnogo spominjem. U tom gradu, likovi iz knjiga se međusobno poznaju i svako priča svoju priču.


Također, samim tim što knjige prodajem ovdje, te u svijetu, na taj način promovišem turizam ove zemlje, a najviše našeg kantona. Nema knjige gdje ne spominjem ljepote našeg zavičaja, naše rijeke Une. Ja se lično zahvaljujem svim onima koji su pomogli moj rad, obično su to ljudi koji vole moja djela. Dakle sponzori iz BiH i dijaspore. Da nije njih, vjerovatno ne bih mogao praviti veći broj tiraža, kako bih pokrio svoje tržište.
Moja četvrta knjiga „Striptiz Duše“ prodaje se u PDF na engleskom jeziku širem svijeta. Ponosan sam, što mi nekako najviše narudžbi za tu knjigu dolazi iz Brazila, Kanade i Engleske.


Pozivam one koji vole pisanu i toplu riječ, da se pridruže facebook stranici:
„Damir Mašić“.
Rekao je za naš portal Damir Mašić.