U Beču održani protesti protiv novog lockdowna ili zatvaranja (Foto: EPA-EFE)

U Beču je danas protestovalo 35.000 osoba protiv novog lockdowna ili zatvaranja koji će početi u ponedjeljak, 22. novembra. Nisu izostala ni hapšenja.

Spomenuti broj demonstranata je policijska procjena, dok u ekstremno desničarskoj Slobodarskoj stranci (FPO) tvrde da je bilo 100.000 demonstranata. Bilo je angažovano 1.300 policajaca, kao i policijski psi.
Učesnici protesta nosili su transparente na kojima je, između ostalog, bilo ispisano “Nevakcinisan” i “Ovako je počelo 1938. godine”. Uhapšeno je nekoliko osoba, a glasnogovornik policije je kao razlog za to naveo činjenje prekršaja i pružanje otpora policijskim naredbama. Prema pisanju austrijskog dnevnog lista Der Standard, kršene su i epidemiološke mjere.

Iz policije su saopćili da je situacija bila napeta – korištena su pirotehnička sredstva, policajci su gađani limenkama piva i plastičnim flašama. Jedan od demonstranata je pokušao izvaditi pištolj iz futrole policajca. Zbog ranijih navoda, posebno su od eventualnih napada bili zaštićeni bolnice, sjedišta medijskih kuća i državne institucije.


Policajci su preko razglasa više puta upozoravali da se moraju nositi zaštitne maske te da će biti sankcionisani oni koji to ne budu učinili.