Zašto je Francuska na distanci: Hoće li se nad BiH nadviti duh Mitterranda, misli li Pariz kao Budimpešta?

Prvog januara Francuska od Slovenije preuzima šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom. 

Iako se radi o prije svega formalno-tehničkom prestrojavanju u Briselu, nije beznačajna činjenica da će EU-om “gazdovati” uz Njemačku najjača država evropske porodice. Šta Bosna i Hercegovina može očekivati od Pariza u narednih šest mjeseci?

 

U posljednjih pet mjeseci, koliko traje kriza u BiH izazvana pokušajem razbijanja države u režiji entiteta Republika Srpska, Francuska se za razliku od drugih velikih sila na određen način drži po strani. Istina, Francuska je članica Kvinte i Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira koji, ako ništa drugo, onda deklarativno stoje iza suverene i cjelovite BiH.

 

Međutim, u ovih pet mjeseci rijetko su se oglašavali iz Ambasade Francuske u Sarajevu, Pariz za razliku od Ujedinjenog Kraljevstva nije imenovao specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, nije bilo dolazaka francuskih visokih diplomata kao što su to činili i čine Amerikanci, Nijemci, Britanci…

 

U Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva razmatrana je situacija u BiH, poslane su poruke da se mora zaustaviti secesionistička politika člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, dok u Francuskoj BiH nije bila tema. Prije mjesec francuski predsjednik Emmanuel Macron posjetio je Hrvatsku i tom prilikom je u Zagrebu govorio i BiH.

 

Razgovarali smo i o međunarodnoj situaciji, o problemima između Bugarske i Sjeverne Makedonije i reformi koja je neophodna na Izborni zakon u Bosni i Hercegovini i tu trebamo zajednički djelovati. To ćemo i učiniti u idućih nekoliko mjeseci – kazao je Macron.

 

Oštro je reagovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

 

– Predsjednik Emmanuel Macron, naravno odličan posao – dobar novac, dao je podršku premijeru Andreju Plenkoviću za njegove stavove i dao mu za pravo da se miješa u unutrašnje poslove BiH oko izmjena Izbornog zakona. Rekao je naravno ide to uz ove avione! Pa da kažem našim kolegama iz Sjeverne Makedonije, nemojte me pogrešno shvatiti, ali razmislite o kupovini francuskih aviona. Možda vas to pokrene naprijed. To je realnost – rekao je Komšić Balkanskom integracijskom forumu 2021. u Podgorici.