Zašto se Izrael plaši širenja rata u Gazi?

U Izraelu se počinju nazirati znakovi neslaganja oko vojne operacije, koju je okupacija nazvala “Svitanje”, započete protiv pokreta Islamski džihad u Pojasu Gaze, kao i njene svrhe, što je potaknulo niz vladinih ministara i vojnih analitičara da pozovu na hitno smirivanje situacije prije nego što se stvari dodatno pogoršaju.

Yoav Stern, izraelski novinar specijaliziran za arapska i palestinska pitanja, smatra da neovisno o tome što se u Izraelu raspravlja o ciljevima koji su postignuti vojnom operacijom i ima li svrhe nastaviti rat, te zabrinutosti da bi se konflikt mogao proširiti dalje, odluka o širenju sukoba je u rukama Hamasa, koji može utjecati na tok rata i njegove rezultate, pa čak i na njegove reperkusije bilo na Izrael ili na Pojas Gaze.

Stern je objasnio za Al Jazeeru da postoje brojni razlozi koji bi mogli potaknuti Hamas da se uključi u rat i promijeni balans snaga, što bi vjerovatno dovelo do većeg broja ljudskih žrtava i gubitaka među palestinskim civilima.

Istaknuo je kako je u interesu Izraela da drži Hamas van sukoba i konfrontacije u trenutnoj vojnoj operaciji, u nastojanju da ostvari uspjehe i zaokruži “sliku o pobjedi” koja nije postignuta u operaciji “Čuvar zidina” u maju 2021.

Specijalista za arapska i palestinska pitanja sugerirao je da će ova bitka, kao i prethodna, završiti neriješeno, te da možda neće čak ni garantirati duži mir na frontu u Gazi, jer uzastopne izraelske vlade ne pokazuju ozbiljnu tendenciju ka smirivanju situacije.

Smatra da se Lapidova vlada, kao i prethodne vlade, zadovoljila pružanjem olakšica u nedostatku jasne strategije postupanja s Pojasom Gaze, koji je opkoljen već 18 godina.

U kontekstu ovih događaja i trenutnog razvoja situacije, Stern je odbacio mogućnost da će izraelska vojska uspjeti riješiti bitku “Svitanje” u svoju korist, pogotovo ako se sukob proširi i preseli na druge frontove, posebno na Zapadnu obalu. Takav scenario zabrinjava političke krugove koji vode borbu dok traje izborna utrka.

Istaknuo je da će civilne žrtve na izraelskoj strani utjecati na rezultate izbora za Knesset koji će se održati 1. novembra te da bi Lapid i Gantz mogli izgubiti priliku za formiranje sljedeće vlade.

Gaza i Zapadna obala

Muhammad Khairy, novinar specijaliziran za izraelska pitanja, kaže da je Shin Bet preporučio da se zaustavi vojna operacija prije nego što dođe do novih grešaka koje bi mogle dovesti do izbijanja većeg sukoba, što Izrael ne želi u ovoj fazi. Međutim, tu preporuku su odbili neki ministri i šefovi vojnih službi, koji su preporučili da se operacija nastavi dok se “ne ostvare svi njeni ciljevi”.

Khairy je objasnio da se pojedini krugovi u Izraelu plaše da će se Hamas uključiti u sukob i da će Islamski džihad mobilizirati dodatne snage na Zapadnoj obali, što će dovesti do izbijanja većeg sukoba na više frontova.

Khairy je iznio izraelske stavove, rekavši da u Izraelu postoje glasovi koji pozivaju na prekid operacije. Kao argument za to navode mnoge događaje iz prošlosti koji su doveli do ujedinjenja palestinskog naroda i svih njegovih frakcija u suprotstavljanju okupaciji. Smatraju da je ubistvo istaknutih vođa Islamskog džihada veliki “podvig”, a to “postignuće” je dovoljno da se završi ova vojna akcija i stavi tačka na nju.

Eskalacija i gubici

Istaknuo je kako se ministri u Lapidovoj vladi boje da prijelazna vlada neće moći obuzdati veću eskalaciju koja bi uključivala sve palestinske frakcije. Također se plaše posljedica te eskalacije na unutarnjem planu, posebno na provođenje izbora za Knesset i budućnost samog Lapida u slučaju njegovog neuspjeha da obuzda eskalaciju, te žrtava i velikih gubitaka na izraelskoj strani.

Vjeruje da postoji jasan strah, o kojem se raspravlja u kuloarima stranaka koje sudjeluju u vladinoj koaliciji, od širenja konfrontacije, posebno u svjetlu bojazni da će se Hamas sve više i ozbiljnije uključivati u to pitanje. Prema sigurnosnim procjenama, takav scenarij je moguć u slučaju da dođe do većeg broja žrtava u Pojasu Gaze, što bi moglo navesti Hamas da se uključi u eskalaciju pod pritiskom javnosti.

Pojasnio je da su Lapid i Gantz i ovom operacijom pokušali zadobiti povjerenje izraelskih birača, posebno doseljenika koji stanuju u blizini Pojasa Gaze. Međutim, u Izraelu postoje glasovi koji ističu da bi operacija mogla biti kontraproduktivna, pogotovo glasovi koji kažu kako je operacija pokrenuta preventivno zbog straha da bi Islamski džihad mogao lansirati rakete na Izrael, a rezultat je takav da su do sada ispaljene stotine raketa na različite gradove.

IZVOR: AL JAZEERA

Izvor vijesti: saff.ba