Visoki predstavnik Christian Schmidt: Dodik se ponaša kao drvosječa

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt rekao je se ne mora govoriti da je debakl to što je on morao nametnuti odluku o finansiranju izbora.

 

Zahvalio se Vijeću ministara i ministru Vjekoslavu Bevandi jer su “zajednički, jednu za drugom, donijeli odgovarajuće odluke”, rekao je Schmidt u Dnevniku D Federalne televizije.

 

“Trebali bismo biti zahvalni ako se stvari zajednički mogu odvijati i uraditi. Ja ne utvrđujem zašto je ovaj ili onaj nešto uradio ili nije. Jednostavno, dobro je da će se izbori održati. Svi znamo da se to ne podrazumijeva samo po sebi, a imat ćemo izbore 2. oktobra. Sada samo još trebamo birati one koji žele da budu na izborima i koje želimo birati. Ja bih više volio da nisam morao djelovati, da se nisam morao umiješati, ali uz svo poštivanje onih koji se brinu o tome, u ovoj zemlji su ljudi jednostavno svi tako nervozni”, rekao je Scmidt.

 

Naglasio je da svako treba raditi svoj posao i tada stvari funkcioniraju.

 

O tvrdnjama HNS-a da je poništio suverenitet države Schmidt kaže da ne zna šta ko kaže i ne želi da zna.

 

Ne bi bilo izbora bez intervencije OHR-a

 

“Svakome bih preporučio da onaj ko se brine za suverenitet države BiH, neka da svoj doprinos da se taj suverenitet stvarno i implementira. Funkcionalnoj državi nije potrebna međunarodna zajednica, a ova zemlja želi u EU. Ja ću svakako sa najvećim uzdržavanjem koristiti ove mogućnosti, ali iskreno rečeno mislim da je tužno da smo uopće došli dotle u ovoj zemlji da moramo tako nešto da uradimo”, naglasio je Nijemac.

 

Naglasio je da se politička klima u BiH mora promijeniti. Prema njegovim riječima, niko neće dati nešto ili izgubiti nešto ako kaže “evo ja ću malo popustiti, hajde da nađemo neko zajedničko rješenje”.