Uspješno organiziran i realiziran projekat Aktivno za zajednicu: Upoznajmo kulturu i kulturno – historijsku baštinu s ciljem promoviranja politika prema mladima“

Uspješno organiziran i realiziran projekat Aktivno za zajednicu: Upoznajmo kulturu i kulturno – historijsku baštinu s ciljem promoviranja politika prema mladima“

 

Udruženje Turistički klaster UNASANA iz Bihaća uspješno je organizirao i realizirao projekat „Aktivno za zajednicu: Upoznajmo kulturu i kulturno – historijsku baštinu s ciljem promoviranja politika prema mladima“ koji je sufinansiran od Federalnog ministarstva kulture i sporta. Realizacija projekta započela je dana 24. 10, a završena je dana 25. 10. 2022. godine.

Od svog osnivanja 2007. godine, Turistički klaster UNASANA uspješno organizira i realizira projekte za mlade s ciljem promoviranja politika prema mladima, zdravog načina života, bavljenja sportskim i kulturnim aktivnostima, čuvanja i brige za kulturno-historijsko naslijeđe, turizam, prirodu, okoliš, itd. Na ovaj način Udruženje podstiče mlade da brinu o sebi i drugima kako bi bili aktivni članovi zajednice te poboljšavamo životne uvjete mladim ljudima u oblasti kulture, sporta, socijalnih pitanja, itd.

 

Cilj projekta „Aktivno za zajednicu: Upoznajmo kulturu i kulturno – historijsku baštinu s ciljem promoviranja politika prema mladima“ je da se doprinese unapređenju položaja i afirmiranju mladih kako bi kvalitetno provodili svoje slobodno vrijeme. Također, projektom se mlade želi podstaći na očuvanje, brigu i ljubav za kulturno – historijsko i prirodno naslijeđe te kulturni turizam Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.

 

 

Budući da Udruženje UNASANA želi biti učinkovitiji u promoviranju politika prema mladima i skrenuti pažnju na veliki problem s kojim se mladi u Unsko-sanskom kantonu suočavaju, organizirane su edukativne radionice za 30 srednjoškolaca, praktične radionice s ciljem promoviranja kulture, kulturno-historijske baštine, turizma i prirodnih bogatstava Unsko-sanskog kantona, kao i akcije čišćenja trim staze „Debeljača“. Svrha održavanja akcije čišćenja u sklopu ovog projekta je podizanje razine ekološke svijesti kod mladih te usvajanje zdravih navika s obzirom na to da naša budućnost ovisi o njima i potrebno je već danas reagirati i razviti im odgovornost prema sebi i svom domu. Inače, već deset godina Udruženje UNASANA uspješno organizira ovaj projekat.

 

 

 

 

Praktične radionice su važne zbog toga što jačaju grupnu koheziju kod djece i mladih, potiču zdrave životne navike i educiraju o kvalitetnom načinu organizacije i korištenja slobodnog vremena. Vrlo je važno pomoći mladima u organizaciji njihovog slobodnog vremena. Stoga je Udruženje UNASANA organiziralo obilazak kulturno-historijskih spomenika i znamenitosti te prirodnih bogatstava Bihaća i Unsko-sanskog kantona: Kapetanova kula, crkva sv. Ante Padovanskog, džamija Fethija, Bihaćka Gradska otoka i ”Djevojka s Une”, Stari grad Sokolac, Nacionalni park „Una“, itd.).

 

 

 

Ovim projektom je Udruženje Turistički klaster UNASANA ojačao solidarnost i inkluziju kod mladih, povećao samopouzdanje i samopoštovanje kod mladih, poboljšao kreativno izražavanje kod mladih te kvalitet provođenja slobodnog vremena, kao i povećao broj aktivnih mladih koji žele da doprinesu razvoju svoje zajednice, grada, države.