Pušenje u tinejdžerskoj dobi povezano s manjom moći mozga!

Mladi koji razviju naviku pušenja imaju tendenciju do kraja svojih tinejdžerskih godina doživjeti smanjenje sive tvari u dijelu mozga koji kontrolira

 

Tinejdžeri koji podlegnu pritisku vršnjaka i počnu pušiti vjerovatno to čine jer imaju manje sive tvari u dijelu mozga koji utječe na donošenje odluka i poštivanje pravila. U dodatku na to mladi koji razviju naviku pušenja imaju tendenciju do kraja svojih tinejdžerskih godina doživjeti smanjenje sive tvari u dijelu mozga koji kontrolira upravljanje užitkom.

 

Uporedili rezultate

Barem tako proizlazi iz studije o utjecaju pušenja na adolescente i mlađe punoljetne osobe u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i Irskoj, a koje su proveli univerziteti ”Cambridge”, ”Fudan” i ”Warwick”, dok su rezultati objavljeni u časopisi ”Nature Communications”.

 

Nakon što su uporedili rezultate snimanja mozga učesnika koji su počeli pušiti do 14. godine s onima koji nisu te ponovili postupak za iste učesnike u dobi od 19 i 23 godine, otkrili su da “u prosjeku tinejdžeri koji su počeli pušiti do 14. godine imaju znatno manje sive tvari u dijelu lijevog frontalnog režnja koji je povezan s donošenjem odluka i kršenjem pravila”.

 

Siva tvar, tkivo koje obrađuje informacije i sadrži sve neurone organa, doživljava svoj vrhunac rasta prije adolescencije, iako se ukupni razvoj mozga nastavlja u odrasloj dobi.

 

Tim naučnika je također ustanovio da su ljudi koji su počeli pušiti u dobi od 14 godina imali “gubitak sive tvari u desnom prefrontalnom korteksu”, što je također dio mozga povezan s prekomjernim opijanjem i upotrebom marihuane.

 

Kognitivna funkcija

– Manje sive tvari u ovoj regiji mozga može ograničiti kognitivnu funkciju, što dovodi do niže samokontrole i sklonosti rizičnom ponašanju, kao što je pušenje – rekla je Barbara Sahakijan (Sahakian) s Odjela za psihijatriju Univerziteta ”Cambridge”, piše Večernji.hr.