77 godina nakon bacanja atomske bombe, građani Nagasakija u strahu: Nuklearno oružje predstavlja “stvarnu i aktuelnu” prijetnju

Prošlo je 77 godina od jednog od najstrašnijih događaja u historiji čovječanstva. Na današnji dan 9. augusta 1945. godine, svega tri dana nakon Hiroshime, SAD su bacile atomsku bombu i na Nagasaki.

Tog 9. augusta nuklearni požar koji je zahvatio Nagasaki ubio je 74 hiljade ljudi, nakon više od 140 hiljada koji su izgubili živote u bombardiranju Hiroshime.

– Nuklearno oružje predstavlja “stvarnu i aktuelnu” prijetnju otkako je Rusija napala Ukrajinu, rekao je gradonačelnik Nagasakija na 77. godišnjicu atomskog bombardiranja koje je razorilo taj japanski grad. 

Dva napada koje su izvele Sjedinjene Države ubrzala su kraj Drugog svjetskog rata i do danas je Japan ostao jedina zemlja koja je bila meta atomskog oružja u vrijeme rata.

Ali u utorak je gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue oglasio uzbunu.

– U januaru ove godine čelnici Sjedinjenih Država, Rusije, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Kine objavili su zajedničku izjavu kojom potvrđuju da se nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne smije voditi. Ali, već sljedećeg mjeseca Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu. Prijetnje nuklearnim oružjem su potresle cijeli svijet. Upotreba nuklearnog oružja nije neutemeljen strah, već stvarna i aktualna kriza, rekao je gradonačelnik Nagasakija.

Upozorio je da se to oružje može aktivirati i kao rezultat pogreške u procjeni, kvarova ili terorističkih napada. Preživjeli iz Nagasakija, japanski i strani dužnosnici održali su tihu molitvu u 11:02, točno u trenutku kada je atomska bomba bačena na japanski lučki grad.

U subotu je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres održao govor u Hiroshimi na godišnjicu napada. Upozorio je da se “čovječanstvo igra s napunjenim oružjem” u kontekstu trenutne nuklearne krize. Proteklih dana Rusi i Ukrajinci međusobno su se optuživali za bombardiranje najveće nuklearne elektrane u Europi Zaporižja, koja se nalazi u južnoj Ukrajini.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba