CNN: Dolazi globalna energetska kriza

 

ASTRONOMSKI rast cijena prirodnog plina. Vrtoglavi troškovi ugljena. Predviđanje cijene nafte od 100 dolara po barelu. Globalna energetska kriza uzrokovana vremenskim prilikama i ponovnim porastom potražnje postaje sve teža, što izaziva uzbunu uoči zime, kada je potrebno više energije za osvjetljavanje i grijanje domova. Nacionalne vlade diljem svijeta pokušavaju ograničiti utjecaj cijena na potrošače, ali priznaju da možda neće moći spriječiti visoke račune, piše CNN.

Stanje dodatno komplicira sve veći pritisak na nacionalne vlade da ubrzaju tranziciju na čistiju energiju, dok se svjetski lideri pripremaju za ključni summit o klimi u studenom. U Kini su već počele redukcije struje za stanovništvo, dok se u Indiji elektrane međusobno bore za ugljen. Potrošačka društva u Europi pozivaju na zabranu prekida isporuke ako korisnici ne mogu odmah podmiriti ono što duguju.

“Neočekivana kriza u kritičnom trenutku”

“Ovaj cjenovni šok neočekivana je kriza u kritičnom trenutku. Neposredni prioritet trebao bi biti ublažavanje društvenih utjecaja i zaštita ugroženih kućanstava”, rekao je u srijedu visoki predstavnik EU za energetiku Kadri Simson, dodavši kako će EU sljedeći tjedan iznijeti svoje dugoročne politike.
U Europi se prirodnim plinom sada trguje po 230 dolara po barelu, izraženo u naftnom ekvivalentu, što je porast od 130 posto od početka rujna i više od osam puta iznad cijene u istom razdoblju prošle godine. U istočnoj Aziji cijena prirodnog plina porasla je 85 posto od početka rujna, dostigavši otprilike 204 dolara po barelu. Cijene su u SAD-u, neto izvozniku prirodnog plina, i dalje bitno niže, ali su ipak skočile na najveću razinu u 13 godina.
“Cijene se hrane strahom od toga kako će izgledati zima”, rekao je Nikos Tsafos, stručnjak za energetiku i geopolitiku u Centru za strateške i međunarodne studije, think tanku iz Washingtona. Smatra da je tjeskoba uzrokovala odvajanje tržišta od osnova ponude i potražnje. Bjesomučna potražnja za prirodnim plinom također povećava cijene ugljena i nafte, koje se u nekim slučajevima mogu koristiti kao zamjene, ali su još štetnije po okoliš i klimu. Indija, koja i dalje iznimno ovisi o ugljenu, izjavila je ovaj tjedan da čak 63 od 135 elektrana na ugljen ima zalihe za manje od dva dana.
Ove okolnosti izazivaju zabrinutost središnjih banaka i ulagača. Rast cijena energije pridonosi inflaciji, koja je i inače bila glavna briga, jer se globalno gospodarstvo pokušava otresti dugotrajnih učinaka covida-19. Dinamika tijekom zime mogla bi pogoršati stvari. Kriza je nastala zbog velikog porasta potražnje za energijom uslijed gospodarskog oporavka od pandemije i pažljivo kalibriranog sustava koji se lako može poremetiti zbog vremenskih događaja ili mehaničkih problema. Neuobičajeno duga i hladna zima početkom ove godine iscrpila je zalihe prirodnog plina u Europi. Rastuća potražnja za energijom ometala je proces opskrbe, što se obično događa tijekom proljeća i ljeta.

Rastu apetiti Kine

Kineski rastući apetit za ukapljenim prirodnim plinom znači da tržišta LNG-a ne mogu popuniti prazninu. Pad izvoza ruskog plina i neobično mirni vjetrovi pogoršali su problem