Objavljena prognoza za juni: Uskoro stižu prave vrućine

Na sjeverozapadu očekuje nestabilnije vrijeme, objavio je Severe weather.

Prognoza za drugu sedmicu juna

Predviđa se da će druga sedmica juna biti slična onoj na početku mjeseca. Glavna razlika je snažniji greben visokog tlaka iznad srednje i istočne Evrope. Područje niskog tlaka ostaje nad sjeverozapadnom Evropom, zbog čega bi se niže temperature trebale održati nad sjeverozapadom, dok će nad središnjim dijelovima i jugoistokom Evrope biti toplije.

Blaža atlantska zračna masa održava temperaturu pod kontrolom iznad Islanda, Velike Britanije, Irske i dijelova Skandinavije i zapadne Evrope. Toplija zračna masa proširit će se prema srednjoj, južnoj i istočnoj Evropi.
Početkom druge sedmice juna u istočnoj i srednjoj Evropi i na jugoistoku temperature će dosezati 30 stepeni. U Velikoj Britaniji i Irskoj temperature će biti između 12 i 16°C, dok će u sjevernoj Francuskoj i Njemačkoj biti tek nešto više od 20°C. U BiH bi trebalo biti 23°C, prenosi Novi.

Prognoza pokazuje više oborina u regijama s nižim temperaturnim anomalijama, uključujući Veliku Britaniju, Irsku i dijelove Skandinavije, zapadne i središnje Evrope. Povećana količina oborina u regijama s temperaturama iznad normale, poput Poljske, na primjer, može ukazivati ​​na pojačane grmljavinske oluje.

Manje oborina i sušniji uvjeti predviđaju se za južnu polovicu Evrope pod utjecajem anomalije visokog tlaka.

Za zadnju sedmicu juna najnovija vremenska prognoza pokazuje niže temperature iznad sjeverozapadne i sjeverne Evrope oko zone niskog tlaka i ispod zapadnog strujanja. Ali većina južne, istočne i dijelova središnje Evrope su pod temperaturama višima od normalnih.

Izuzetak je zapadna i srednja Evropa gdje postoji veći potencijal za oluje. Očekuju se i pojačane oborine nad sjevernom Evropom i sušniji uvjeti nad južnim i istočnim dijelovima kontinenta.

Izvor vijesti: haber.ba