Preminuo Fethullah Gulen, vođa pokušaja puča u Turskoj

Fethullah Gülen, vođa terorističke organizacije FETÖ sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama i koja stoji iza pokušaja puča 15. jula u Turskoj, preminuo je u 83. godini u Pennsylvaniji.

Nalozi povezani s FETÖ-om, uključujući i Gülenovu rodbinu, objavili su poruke u kojima navode da je preminuo zbog kardiovaskularnih problema.

Gülen je nedavno viđen na novoj adresi, čime su potvrđene glasine da je premješten iz svoje glavne rezidencije ranije ove godine usred onoga što se naziva “sukobima unutar organizacije”.

Gülen je živio na prostranom imanju u Pennsylvaniji više od dvije decenije, koje je koristio kao sjedište terorističke organizacije koja je organizovala neuspjeli puč 15. jula 2016. godine, u kojem je ubijeno 252 osobe, a više od 2.700 ranjeno u Turskoj.

Međutim, u maju ove godine pojavile su se glasine, koje je podstakao Gülenov nećak Ebuseleme Gülen, da je vođa FETÖ-a premješten iz Centra za povlačenje u Chestnutu na novu lokaciju te da je centar ispražnjen u aprilu.

Gülen je nedavno viđen kako izlazi iz nove kuće na adresi 260 Kennel Road u Saylorsburgu, 12 minuta udaljenoj od centra.

Član ekipe Anadolu Agency (AA) uspio je uhvatiti trenutak kada je Gülen sjedio na mjestu suvozača u luksuznom SUV-u, dok je vozilo pratilo još jedan luksuzni automobil kroz kapije njegove nove kuće, površine 300 kvadratnih metara (3.229 kvadratnih stopa) s tri spavaće sobe, smještene u srcu šume od 12 hektara, pišu vijesti.

Izvor vijesti: haber.ba